Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

To έγγραφο με το οποίο συμφωνούσε απολύτως ο Γ Βαρουφάκης

To έγγραφο με το οποίο συμφωνούσε απολύτως ο Γ Βαρουφάκης

     - Δημοσιεύτηκε:  στις 12:40 μμ
    0
    14943364Εν μέσω καταγγελιών της κυβέρνησης για  θέση- κείμενο με το οποίο συμφώνησε πρώτα και μετά αποσύρθηκε από το τραπέζι για να αντικατασταθεί με νέο απεχθές κείμενο – τελεσίγραφο, ολοκληρώθηκε άκαρπα η χθεσινή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο συνεχών διαπραγματεύσεων ωρών – ημερών για να βρεθεί κοινός  τόπος συμφωνίας.
    Σήμερα, οι υπουργοί συναντώνται εκ νέου στην σύνοδο Ecofin δίδοντας μία πιθανή νέα ευκαιρία για σύγκλιση απόψεων, με τους τόνους όμως να έχουν ανέβει μετά και την αποκάλυψη, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, του  κειμένου με το οποίο πρώτα συμφώνησε η Αθήνα και μετά αποσύρθηκε.
    Το Eurogroup  χθες, υιοθετώντας την Γερμανική θέση απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει, πριν την Παρασκευή,  αίτημα παράτασης του προγράμματος για να συγκλιθεί –  μόνο τότε –  νέα σύνοδος.
    Ο υπουργός Οικονομικών Γ Βαρουφάκης έκανε λόγο σε συνέντευξή του μετά την σύνοδο για περιθώριο όχι ημερών, αλλά 48 ωρών, περιθώριο που για κάποιους «φωτογραφίζει» και την σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών της Τετάρτης για τους όρους ανανέωσης της πρόσβασης της Ελλάδας στην έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA.
    Σε χαμηλούς τόνους  ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε «αναζητούμε μία έντιμη συμφωνία».Αποκάλυψε ότι στην συνάντηση που είχε χθες, πριν το Eurogoroup, με τον επίτροπο Μοσχοβισι του ανακοινώθηκε έγγραφο με το οποίο συμφωνούσε απολύτως και ήταν έτοιμος να το υπογράψει εκείνη τη στιγμή.
    Τις πρώτες πρωινές ώρες, το έγγραφο αποκαλύφθηκε μέσω Twitter. Η βασική του διαφορά είναι ότι προέβλεπε παράταση του δανείου για 4 μήνες αλλά όχι και του μνημονίου που τώρα ισχύει.
    Η κυβέρνηση αρνήθηκε να υπογράψει το τελικό έγγραφο  προσχέδιο του οποίου  δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα και  ζητά  να αξιοποιήσει την ευελιξία του υφιστάμενου προγράμματος χωρίς όμως αυτή να διευκρινίζεται ποια είναι, να δοθεί . Απαιτεί από την Ελλάδα επίσης να ζητήσει  εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
    Όσο για το προσχέδιο Μοσχοβισί,  αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι «ο επίτροπος Μοσκοβισί είχε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Βαρουφάκη για τα διάφορα στοιχεία μιας πιθανής ανακοίνωσης», αλλά «ο πρόεδρος του Eurogroup είναι αυτός που καταθέτει έγγραφα».
    Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ  σε δηλώσεις του έκανε σαφές  ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να έλθει από τις ελληνικές αρχές   και  ο χρόνος που μένει είναι έως το τέλος της εβδομάδας λόγω των απαιτούμενων σε κράτη – μέλη  κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
     Ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα», επισήμανε.
     «Ημουν έτοιμος να υπογράψω εκείνη τη στιγμή το κείμενο που συμφωνήσαμε με τον Πιέρ Μοσκοβισί» είπε  ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.  «Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον της Ευρώπης» ανέφερε.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου