Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η συνεχής μείωση της παραγωγής και η τακτική των σταυροειδών πωλήσεων που έχει «ξεσηκώσει» αντιδράσεις. Οι κινήσεις των τραπεζών και η επιθετική πρακτική ορισμένων ασφαλιστικών εταιριών. Η «κρησάρα» του Solvencey II.

Η συνεχής μείωση της παραγωγής και η τακτική των σταυροειδών πωλήσεων που έχει «ξεσηκώσει» αντιδράσεις. Οι κινήσεις των τραπεζών και η επιθετική πρακτική ορισμένων ασφαλιστικών εταιριών. Η «κρησάρα» του Solvencey II.
Καταγγελίες για χτυπήματα «κάτω από τη μέση» στις ασφάλειες-Οι νέες τακτικές
Εντάσεις, «μιζέρια» και οικονομικός παραλογισμός φαίνεται να χαρακτηρίζουν την ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς απέναντι σε μια ζήτηση που συνεχίζει να υποχωρεί, ολοένα και περισσότεροι «παίκτες» επιχειρούν να εισέλθουν σ' αυτήν.
«Είναι λάθος να νομίζει κάποιος πως η συνολική παραγωγή σταθεροποιήθηκε το 2014, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα φανεί από τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος» δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας, συμπληρώνοντας:
«Η εξισορρόπηση οφείλεται -όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του ενδεκάμηνου- στα πολύ αυξημένα συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις. Πρόκειται ουσιαστικά, για μια επίμονη προσπάθεια των τραπεζών να μετατρέψουν ένα μέρος των καταθέσεων των πελατών τους σε ασφαλιστικά προϊόντα με ποσά που στη συνέχεια επιστρέφουν εν πολλοίς ως καταθέσεις στις ίδιες τις τράπεζες.
Μέσω αυτών των κινήσεων, οι τράπεζες ουσιαστικά το 2014: α) προσέφεραν υψηλότερες εγγυημένες αποδόσεις στους πελάτες τους -γύρω ή και πάνω από το 2,5%- σε μια περίοδο που τα μικτά επιτόκια των ετήσιων προθεσμιακών καταθέσεων κυμαίνονταν σε χαμηλότερα επίπεδα (σήμερα σπάνια υπερβαίνουν το 1,8% για ποσά της τάξεως των 400.000 ευρώ) β) διεύρυναν όμως τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης στη δεκαετία».
Πέρα όμως από τη συνεχιζόμενη μείωση της παραγωγής, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές βλέπουν κάθε μέρα τα πράγματα στην αγορά να επιδεινώνονται.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών που διαθέτουν δίκτυο πωλήσεων διαφόρων δραστηριοτήτων (πχ εμπορικών, ή διαμεσολαβητικών), και επιχειρούν τώρα να εκμεταλλευτούν το cross selling (σταυροειδείς πωλήσεις), πουλώντας και αυτές ασφαλιστικά προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό, ψαλιδίζουν και αυτές ένα ακόμη κομμάτι της πίτας.
Τα μεγάλα παράπονα όμως των ασφαλιστικών δικτύων εστιάζονται στις στρεβλώσεις που καταγγέλλουν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.
Μια πρώτη στρέβλωση είναι η ύπαρξη πολλών «πειρατών» (χωρίς την απαιτούμενη πιστοποίηση) ασφαλιστών στην αγορά.
Μια δεύτερη, είναι οι παρεμβάσεις ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών να «υφαρπάξουν» τους καλούς πελάτες που τους έφεραν οι πράκτορες.
Ακόμη πιο έντονα είναι τα παράπονα που ακούγονται εναντίον των τραπεζών, τόσο για υφαρπαγή πελατείας, όσο και κατεύθυνση των δανειοληπτών αυτοκινήτων και ακινήτων στις ασφαλιστικές εταιρείες του δικτύου.
Όσο και αν οι παραπάνω κατηγορίες δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα, όσο επίσης και αν συχνά επιμέρους γεγονότα γενικεύονται, η αλήθεια είναι πως η σημερινή φτώχεια της ελληνικής αγοράς φέρνει γκρίνια και η γκρίνια προκαλεί συχνά εντάσεις.
Το μόνο βέβαιο είναι πως μέσα στο 2015 οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της προσαρμογής στις συνθήκες του πλαισίου Solvency II, όπως επίσης ότι αρκετοί πράκτορες θα καταβάλουν μεγάλο αγώνα προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά.
Η περυσινή εφαρμογή του «τυπώνω-πληρώνω» από την Τράπεζα της Ελλάδος, εξορθολόγησε μεν το σύστημα, ωστόσο ανάγκασε τα πρακτορεία να διακανονίσουν τις οφειλές τους προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. Και όσο μειώνεται η νέα παραγωγή και οι τιμές στα ασφαλιστήρια των αυτοκινήτων, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αποπληρωμή των οφειλών αυτών.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, αναμένεται με ενδιαφέρον η εξειδίκευση των θέσεων της νέας κυβέρνησης, καθώς και ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα προτεραιοτήτων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου