Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Επαναπιστοποίηση Διαμεσολαβητών: πρόλογος ή κατακλείδα των αλλαγών;

Επαναπιστοποίηση Διαμεσολαβητών: πρόλογος ή κατακλείδα των αλλαγών;

Screen shot 2015-02-19 at 11.49.02 PM
20 Φεβρουαρίου 2015
Πριν από δύο μήνες περίπου δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ που καθιστά υποχρεωτικό ο Διαμεσολαβητής ανά πενταετία να υφίσταται επαναπιστοποίηση μέσω εξετάσεων, αφού προηγουμένως έχει συγκεντρώσει 75 ώρες εκπαίδευσης.
Οι 75 ώρες εκπαίδευσης συνιστάται να είναι μοιρασμένες σε 3 εκπαιδευτικές ενότητες των 25 ωρών η κάθε μια. Όταν αυτές συμπληρωθούν, ο Διαμεσολαβητής θα πρέπει να περνά και ένα τεστ «κατανόησης» με βάση την εκπαιδευτική ύλη, σε κέντρα πιστοποιημένα από την Τράπεζα.
Αν χωρίσει κανείς τις ώρες ανά 5 έτη, αντιστοιχούν σε 15 ώρες εκπαίδευσης το χρόνο.
Δύσκολο έργο, κυρίως για τους Διαμεσολαβητές που είναι χρόνια στη δουλειά και θα πρέπει τώρα να συνηθίσουν να κάθονται στα...θρανία ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι απόψεις διίστανται για το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο πολλοί βλέπουν με καλό μάτι, αλλά πολλοί άλλοι το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.
Είναι γνωστό ότι η εργασιακή καθημερινότητα είναι εντατική για τους Διαμεσολαβητές και πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να απαιτείται από αυτούς όλη αυτή η διαδικασία, τη στιγμή μάλιστα που δεν προβλέπεται και για τόσα άλλα επαγγέλματα.
Είναι προφανές ότι όλοι οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς επιθυμούν τη βελτίωση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αξιοπιστία που σίγουρα περνάει και από το επίπεδο γνώσεων που πρέπει να έχει ο ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής.
Από την άλλη το ερώτημα παραμένει εάν η υποχρέωση επικαιροποίησης γνώσεων μπορεί να έρχεται με μέτρα επιβολής ή σωστότερο είναι να απορρέει ως ανάγκη εξέλιξης μέσα από την ίδια την αγορά, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους γιατρούς.
Όπως υπάρχει και η άποψη ότι ακόμη δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια τέτοια απόφαση και προτεραιότητα έχει να βελτιωθούν οι δομές της ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και το επίπεδο της αγοράς εν γένει και στη συνέχεια να θεσπιστεί η ανά πενταετία επανεκπαίδευση & επανεξέταση.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβάλει τη διαρκή επιμόρφωση της Διαμεσολάβησης. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο κάθε κράτος της Ε.Ε., ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς, να έχει περιθώρια προσαρμογής.
Υπό αυτή την έννοια, ίσως προέχει όλοι οι παράγοντες της Αγοράς, Εποπτεία,  Εταιρείες, Διαμεσολάβηση, πιθανώς και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, να πάρουν πρωτοβουλίες και να κάνουν πράξη ενέργειες που να βοηθούν τον έλληνα να αναπτύξει πρώτον, ασφαλιστική συνείδηση και δεύτερον, κριτήρια επιλογής ασφάλισης και Ασφαλιστικού Συμβούλου!
Διότι ακόμη δεν είναι συνείδηση του έλληνα ασφαλισμένου ή υποψήφιου ασφαλισμένου να απαιτεί να του γνωστοποιείται ο αριθμός μητρώου ή η άδεια άσκησης επαγγέλματος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.
Μήπως η επαναπιστοποίηση θα έπρεπε να έρθει ως κατακλείδα της αναμόρφωσης, ως επισφράγιση μιας ώριμης πλέον, αγοράς και όχι ως αφετηρία των μεταρρυμίσεων;
Underwriter Editors
Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.
Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου