Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Χρειαζόμαστε CEOs Ηγέτες για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Είναι επιτακτικό λοιπόν η χώρα μας να βρει τρόπο να μετατρέψει τη σταθεροποίηση της στασιμότητας σε αναπτυξιακή πορεία! Κι αυτό, όπως οι περισσότεροι ξέρουμε ήδη από τις εταιρίες μας που παλεύουν με τα κύμματα τα τελευταία έξι χρόνια δεν είναι καθόλου απλό. Ιδιαίτερα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις πλέον τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό! Πράγματι, άλλο είναι το τέλος της πτώσης, κι άλλο το πως εξασφαλίζεις μια δυναμική επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Ας σκεφτούμε για μια στιγμή, λοιπόν, out of the box κι ας υποθέσουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε τους περιορισμούς της «πολιτικής αγοράς» δηλαδή τις αδικαιολόγητες ακαμψίες, το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, τους ακατάλληλους θεσμούς, τη δυσκινησία του δημοσίου κ.λ.π.
Τι θα κάναμε εμείς οι ηγέτες των επιχειρήσεων στο σημερινό νέο παρόν της στασιμότητας, για να φέρουμε γρήγορα στον τόπο το μέλλον της ανάκαμψης; Οι πολιτικοί περιμένουν από τους CEO’s κι όχι το αντίστροφο. Εμείς βουτάμε στα αχαρτογράφητα νερά της παγκόσμιας αγοράς για να κερδίσουμε το μέλλον μας, το μέλλον της χώρας!
Ποιός λοιπόν πρέπει να είναι ο Ρόλος της Ηγεσίας; 
Στην εποχή της κρίσης και της εξαντλητικής ανταγωνιστικότητας, χρειαζόμαστε μόνο μια αποτελεσματική και στιβαρή διοίκηση ή μήπως είναι πιο σημαντικό μια οραματική και καινοτόμος ηγεσία, με στρατηγικό χαρακτήρα και, ίσως κάποια δόση αυξημένου ρίσκου; Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και πολυπλοκότητα, η διοίκηση βεβαίως πρέπει να είναι συστηματική και στιβαρή, όμως να μην ξεχνούμε ότι το τιμόνι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να στρίψει αρκετές φορές. Η ηγετική ομάδα, συνεπώς, με πρώτο τον CEO πρέπει να είναι άνθρωποι όχι μόνο με υψηλή κατάρτιση και τεχνογνωσία αλλά και «ψημένοι» στην αγορά, δημιουργικοί, και κυρίως με αίσθηση του τι πρέπει να γίνει κάθε φορά για να μην πέσει το πλοίο στα βράχια. Όταν οι αγορές συρρικνώνονται στη στασιμότητα, δεν αρκεί η καλή διοίκηση. Χρειάζεται να βρούμε άλλα κενά των αγορών, νέες αγορές νέα προιόντα και υπηρεσίες. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται Ηγεσία που να εμπνέει τους εργαζόμενους να μοχθήσουν και να μεγαλουργήσουν στα δύσκολα. Παράλληλα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε επάνω μας όλες τις ευθύνες.
Πως λοιπόν πρέπει να είμαστε εμείς, οι ηγέτες των επιχειρήσεων, στο σημερινό νέο παρόν για να πετύχουμε; Ποιά τα εφόδια και ποιά η προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε; Πως να δράσουμε και να συμπεριφερθούμε;
Επιγραμματικά, τα πιο σημαντικά που πρέπει να εξασφαλίζει ένας ηγέτης, κατά τη γνώμη μου, είναι τα ακόλουθα:
  • Να εμπνέει και να δεσμεύει όλους τους ανθρώπους του με ένα επιβλητικό Όραμα
  • Να επιδεικνύει επιμονή και ανθεκτικότητα και να δρα αποτελεσματικά και με ταχύτητα
  • Να εδραιώσει κλίμα εμπιστοσύνης που να επιβραβεύει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα
  • Να σκέφτεται στρατηγικά και τα μεγάλα, αλλά ταυτόχρονα να είναι προσγειωμένος
  • Να επιβραβεύει και να δημιουργεί τα κατάλληλα κίνητρα για τους ανθρώπους και τους συνεργάτες
  • Να ενεργεί προδραστικά και με τόλμη και να αντιλαμβάνεται την αποτυχία ως αφορμή για νέα δημιουργία.
Συνεπώς, ο Ηγέτης σήμερα όχι μόνο πρέπει να σκέφτεται τα μεγάλα, τα στρατηγικά και τα οραματικά, βάζοντας ψηλά τον πήχη και δίνοντας τις κατευθύνσεις και το παράδειγμά στους συνεργάτες του, αλλά ταυτόχρονα να παραμένει πραγματιστής, πρακτικός και αποτελεσματικός. Να συνδυάζει δηλαδή και να αξιοποιεί δεξιότητες που σπάνια συναντά κανείς σε έναν άνθρωπο. Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο ηγέτης του σημερινού παρόντος.
Νικήτας Κωνσταντέλλος
Πρόεδρος ΕΑΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου