Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΙΚΙΑΣ...!

Μετά την ανάλυση και το γλωσσάρι δημοσιεύω, τέλος, και την απόδοση στην καθομιλουμένη του πανέμορφου αυτού "γράμματος", και η οποία δεν διεκδικεί ούτ' ένα φυλλαράκι λογοτεχνικής δάφνης, πόσο μάλλον εφόσον αποδίδει το πανέμορφο κρητικό (πιθανότατα μεσσαρίτικο) ιδίωμα στην αστική και καθομιλουμένη γλώσσα, την αποστειρωμένη από κάθε ηχητική ιδιαιτερότητα. Τέλος, η στίξη (κόμματα, πνεύματα, αποσιωπητικά, άνω και κάτω στιγμές κτλ) δεν ακολουθεί το πρωτότυπο, όμως επιχειρεί να το συμπληρώσει και διανθίσει.
"Αγάπη μου,
από χθες το βράδυ που δεν σε είδα μου φαίνεται πως έχει περάσει ένας αιώνας. Ανυπομονώ να σε δω απόψε με μεγάλη αγωνία· δεν αντέχω μακρυά σου. Η πληγωμένη μου καρδιά όταν σε θυμηθεί κάνει τούμπες. Βιάζομαι πάλι να με σφίξεις ξανά στην αγκαλιά σου.
Το αποψινό μας ραντεβού θα το κάνουμε αλλού και όχι στην αυλή του Αριστείδη, γιατί απ' το μεγάλο το πάθος του έρωτά σου κάποιο βράδυ στραπατσάρησες τα πράσα, και χθες το βράδυ διέλυσες και τα λαχανόφυλλα.. Απόψε λένε πως θα κοιμηθεί η γυναίκα του εκεί μπας και γλιτώσει τις παπούλες.. Όμως δεν θα μπει εμπόδιο στον έρωτά μας η Αριστείδενα: βρήκα άλλη ερωτική φωλιά, όμως δεν μπορώ να σου γράψω πού γιατί μπορεί να πέσει το γράμμα σε κανενός εχθρού μας τα χέρια και να μας κάνει τσακωτούς και βούκινο σ' όλο το χωριό, να μας κάνουν ρεζίλι που ζηλεύουνε τον έρωτά μας. Θα σε περιμένω την ώρα τη γνωστή: θα είμ' επάνω στη μπουρνελιά και από κει θα σ' οδηγήσω στη νέα μας κρυψώνα· έχω ήδη ξεπατώσει τ' αγκάθια και ισιώσει το χώμα να μη γλιστράμε. Όμως να δέσεις το σκυλί γιατί έτσι και σ' ακολουθήσει πάλι και αρχίσει να γαβγίζει την ώρα που θα σπαρταρώ σαν ψάρι στα στιβαρά σου μπράτσα, θα σκανδαλιστούν κι οι άλλοι σκύλοι και θ' αρχίσουνε να γαβγίζουν και θα ξεφτιλιστούμε. Θα σε περιμένω με μεγάλη αγωνία· θα μετρώ τις ώρες και τα δευτερόλεπτα ως και να σκοτεινιάσει να κοιμίσω τα παιδιά και να τρέξω σαν πληγωμένο σπουργιτάκι να κρυφτώ στη θερμή αγκαλιά σου.
Ως περιμένει το πουλί μεσ' στη φωλιά τη μάνα
έτσι θα λαχταρώ κι εγώ ένα δικό σου γράμμα.
Το πανέμορφο Αγριολούλουδο
(Απάντηση)
Εγώ βρε δεν μπορώ απόψε γιατί έφαγα ένα κομμάτι σπληνάντερο και, ως να το 'χαν φτύξει οι μύγες, τώρα μ' έχει πιάσει κόψιμο· δεν έχω δύναμη να πάω ούτε ως τη μάντρα.
Αν με αφήσει το κόψιμο θα σε "βολέψω" αύριο, την ίδια πάντα ώρα.
Ο Μελαχροινός Πρίγκηπας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου