Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

«Οι παράνομοι ασφαλιστές ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια

Την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων από μεσίτες, μάντρες αυτοκινήτου, τράπεζες και γενικώς από άτομα που δεν έχουν την επίσημη πιστοποίηση καταγγέλλουν στελέχη του κλάδου. Οι επιπτώσεις για τους πελάτες και το θέμα εισφοροδιαφυγής.
Αντιδράσεις για τους «πειρατές» της ασφαλιστικής αγοράς –«Να προσέχουν οι πελάτες»
Έντονη δυσφορία επικρατεί στις τάξεις των διαμεσολαβητών της ασφαλιστικής αγοράς καθώς εκτός από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, εκτός από τον ανταγωνισμό του διαδικτύου, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον μεγάλο αριθμό όσων παράνομα πουλάνε ασφαλιστικά προϊόντα.
«Οι παράνομοι ασφαλιστές ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια» δηλώνει στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας:
«Και τι δεν βλέπει κάποιος! Μεσίτες ακινήτων όταν πουλάνε ή νοικιάζουν ένα σπίτι προωθούν παράλληλα και την ασφάλισή του.
Μάντρες, συνεργεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων σπεύδουν να σου ασφαλίζουν το όχημα.
Μπαίνεις σε ένα τουριστικό γραφείο και παράλληλα σου προσφέρεται κάποιο ασφαλιστικό προϊόν.
Απ' όλες αυτές, είναι ζήτημα αν στο 50% των περιπτώσεων οι πωλήσεις γίνονται νόμιμα από άτομα που κατέχουν την επίσημη πιστοποίηση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι πελάτες βρίσκονται πραγματικά στον αέρα.
Θέμα όμως υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις και από τις τράπεζες, όπου και εκεί έχουν παρατηρηθεί περιστατικά πώλησης προϊόντων και από μη πιστοποιημένα άτομα».
Στέλεχος της αγοράς τονίζει πως ο πιστοποιημένος ασφαλιστής θα πρέπει όχι μόνο να παρουσιάζει στον πελάτη την απαιτούμενη άδεια, αλλά επίσης υποχρεούται να προχωρήσει και σε ανάλυση αναγκών του πελάτη, αιτιολογώντας γιατί του προτείνει το συγκεκριμένο προϊόν και έχοντας παράλληλα και την αστική ευθύνη σε περίπτωση που δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
Οι πελάτες λοιπόν θα πρέπει να ξέρουν πως ένας παράνομος ασφαλιστής είναι πολύ πιθανόν ότι ούτε το καταλληλότερο προϊόν θα τους προτείνει, αλλά ούτε και την απαιτούμενη εξυπηρέτηση θα τους προσφέρει, όταν τον χρειαστούν.
Επίσης, από την ύπαρξη των παράνομων ασφαλιστών προκύπτει εισφοροδιαφυγή σε βάρος του δημοσίου και νόθευση του ανταγωνισμού σε βάρος των νόμιμων ασφαλιστών.
Επίσης, οι πελάτες μπορούν να προσφύγουν έναντι του επίσημου ασφαλιστή σε περίπτωση που πιστεύουν ότι δεν εξυπηρετήθηκαν σωστά, διεκδικώντας χρήματα από το συμβόλαιο κάλυψης αστικής ευθύνης που υποχρεούται να έχει. Αντίθετα, είναι ακάλυπτοι σε περίπτωση που έχουν απευθυνθεί σε παράνομο ασφαλιστή».
Με οξείς τόνους αναφέρθηκε στο θέμα και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος δήλωσε στο Euro2day.gr: «Η Πολιτεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ίδιοι οι ασφαλιστές πρέπει να βρουν τρόπους προκειμένου να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Η Πολιτεία πρέπει να εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες και κάποιοι διαμεσολαβητές θα πρέπει να σταματήσουν να συνεργάζονται μαζί τους. Γιατί όπως καταλαβαίνετε, η όποια παραγωγή περνάει μέσα από έναν επίσημο κωδικό».
Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστούν και οι ποινικές ευθύνες που προκύπτουν τόσο για τον παράνομο ασφαλιστή, όσο και για τον συνεργάτη του μέσω του κωδικού του οποίου γίνεται η συναλλαγή, σε περίπτωση που αποδειχτεί η παράνομη δράση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου