Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Οι Εκλογές στον ΠΣΑΣ και τα Θέματα Δεοντολογίας

Το θέμα που ξεκίνησε με το άρθρο που αναρτήθηκε στο site του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στις 13-1-2015 (βλέπε εδώ) σχετικά με τις επικείμενες (τότε) εκλογές στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.) συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης στον χώρο της Διαμεσολάβησης και ειδικότερα μεταξύ των Ασφαλιστικών Συμβούλων.
Υπενθυμίζουμε το σχετικό άρθρο μας το οποίο προκάλεσε και το σχόλιο που μας απέστειλαν την επομένη οι κ.κ. Κώστας Λάμπρου και Κλήμης Δημαρχιάδης (βλέπε εδώ), καθώς και το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο site του Επιμελητηρίου την επομένη ημέρα των εκλογών, στις 15-1-2015, ως απάντηση σε όλα αυτά (βλέπε εδώ). Σήμερα, επανέρχονται οι κ.κ. Λάμπρου και Δημαρχιάδης με νέα επιστολή τους-απάντηση, η οποία έχει ως εξής:
Αθήνα, 19/01/2015
Ανακοίνωση – Απάντηση 
Είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και προέδρου στον ΠΣΑΣ, ώστε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. 
Το site insurance-eea δημιουργήθηκε από το ΕΕΑ για να προωθεί τα δίκαια αιτήματα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και να υπερασπίζεται τα έννομα συμφέροντά της, έναντι εταιριών και πολιτείας και όχι για να μετατραπεί σε εργαλείο παρεμβάσεων στα εσωτερικά των σωματείων.
Η αναφορά στην εκλογική διαδικασία του ΠΣΑΣ, από το συγκεκριμένο site και όχι από κάποιο άλλο έντυπο, ηλεκτρονικό ή μη του ασφαλιστικού χώρου, 24 ώρες πριν τις εκλογές, επιμένουμε ότι ήταν παρέμβαση στα εσωτερικά και στην εκλογική διαδικασία του σωματείου.
Γνωρίζουμε ότι ο κάθε δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να κάνει εκτιμήσεις, να ρίχνει «βολές», να ασκεί σκληρή κριτική, άλλωστε την έχουμε εισπράξει, χωρίς αυτό να μας αφαιρεί βεβαίως το δικαίωμα να υποστηρίζουμε, κι εμείς με τη σειρά μας, τη δική μας άποψη. Η ένστασή μας δεν αφορά στη δημοσιογράφο, αλλά στους υπεύθυνους του συγκεκριμένου site.
Δεκάδες Συνάδελφοι από την Αθήνα, αλλά και την περιφέρεια, απευθύνθηκαν σε μας την ημέρα των εκλογών (επόμενη μέρα του δημοσιεύματος) διαμαρτυρόμενοι για την έξωθεν υπόδειξη, ορισμένοι μάλιστα μας εγκάλεσαν και ως συνυπεύθυνους!!! για το εν λόγω δημοσίευμα που ως εκείνη τη στιγμή αγνοούσαμε. 
Δεν πρόκειται λοιπόν για «ανώριμους», αλλά για υποψιασμένους και αγανακτισμένους Συναδέλφους, ενός πολύπαθου χώρου, που δήλωναν «…δεν έχει νόημα να προσέλθουμε στη Γ.Σ και στις εκλογές του σωματείου, αν το παιχνίδι παίζεται εκτός γηπέδου…».
Με αυτές τις συνθήκες εκδόθηκε η ανακοίνωσή μας, λίγο πριν την ώρα των εκλογών και είναι αμφίβολο αν πρόλαβαν οι Συνάδελφοι να τη διαβάσουν.
Υπό την πίεση του χρόνου και εκ παραδρομής δεν συμπεριλάβαμε στους αποδέκτες της ανακοίνωσής μας και το συγκεκριμένο site ∙ δεν είχαμε κανέναν άλλο λόγο και ούτε βέβαια μπορούσε το θέμα αυτό, να παραμείνει εσωτερική υπόθεση του ΕΕΑ.
Παρόμοιες ενστάσεις υπήρξαν και από άλλους «ανώριμους» Συναδέλφους στη Γενική Συνέλευση και υποχρέωσαν τον «ευνοούμενο», να δώσει εξηγήσεις στους συνυποψήφιους διαχωρίζοντας τη θέση του από το δημοσίευμα, λίγο πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.
Με «αυτά», αλλά και με «άλλα», έφτασε το πολυπληθέστερο και ιστορικό σωματείο των Ασφαλιστικών Συμβούλων, σε κρίσιμο χρονικά σημείο για την επιβίωση της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, να κάνει Γενική Συνέλευση και εκλογές, με παρόντες, λίγο περισσότερους από τον αριθμό των ιδρυτικών του μελών.
Σε ότι μας αφορά, η ανακοίνωσή μας ήταν επιβεβλημένη και εκ των υστέρων δικαιωμένη από τα πολλά μηνύματα των Συναδέλφων μας, στους οποίους είναι και οι μόνοι που λογοδοτούμε και σε καμία περίπτωση βέβαια δεν έχει να κάνει με κανενός τύπου «…επιδιώξεις…».
Εμείς εξάλλου δεν διαθέτουμε μηχανισμούς, δεν διευθύνουμε ούτε περιοδικά, ούτε sites, δεν έχουμε εκπαιδευτικά κέντρα και ινστιτούτα εκπαίδευσης και δεν συμμετέχουμε στα διοικητικά τους συμβούλια.
Τα υπονοούμενα για σύνδεση της ανακοίνωσής μας, με εξυπηρέτηση «…ιδιωτικών συμφερόντων…» εις βάρος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και του ΕΕΑ, μόνο γέλια μας προξενούν.
Το μόνο που διαθέτουμε είναι η τσάντα μας, την οποία «κουβαλάμε» επί χρόνια καθώς και η εμπιστοσύνη των Συναδέλφων μας, αυτών που ονομάζονται μικρομεσαίοι, που αγωνιούν καθημερινά για την επαγγελματική τους επιβίωση και μας έχουν δώσει την εντολή να τους εκπροσωπούμε.
Ότι θέλουμε να πούμε, το λέμε και έχουμε το θάρρος να βάλουμε και την υπογραφή μας, έχουμε δικές μας απόψεις και δεν χρειαζόμαστε «…υιοθεσίες…», ούτε κρυβόμαστε πίσω από αρχικά δημοσιογράφων, ούτε αντιδεοντολογικά «αποδίδουμε» ξένα σχόλια και άρθρα έγκριτων δημοσιογράφων και εντύπων σε άλλους, επειδή αυτό μας εξυπηρετεί, ούτε επιλεκτικά τα επικαλούμαστε ∙ δεν είναι του χαρακτήρα μας.
Κλείνοντας, θέλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο νέο διοικητικό συμβούλιο και στον όποιο πρόεδρο τα μέλη του επιλέξουν επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι ο χώρος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και ειδικά αυτός των Ασφαλιστικών Συμβούλων, τον οποίο τυχαίνει να γνωρίζουμε καλά, έχει ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες, που ορισμένοι επιμένουν να τις αγνοούν και με τις ενέργειές τους, αντί να βοηθήσουν βλάπτουν.
Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε για τρίτη φορά επί του θέματος, διότι ο κλάδος έχει και άλλα προβλήματα προς επίλυση.
Κώστας Λάμπρου 
Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής 
Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του ΕΕΑ 
Πρώην πρόεδρος ΠΣΑΣ
Κλήμης Δημαρχιάδης 
Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής 
Μέλος του Δ.Σ του ΕΕΑ 
Πρώην Γ.Γ του ΠΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου