Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Πολλές αλλαγές έφερε το 2014 στην ασφαλιστική αγορά, πολλές νέες δοκιμασίες για τους διαμεσολαβούντες, νέοι νόμοι, νέες πράξεις


Τελειώνει σήμερα το 2014, ακόμη μια δύσκολη χρονιά για όλους τους Έλληνες. Τελειώνει με αποκορύφωμα το άνευ προηγουμένου πάρε δώσε των ψήφων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας… ένα θλιβερό σκηνικό, που απαξίωσε ακόμη περισσότερο την πολιτική σκηνή της χώρας στα μάτια των απλών πλην ταλαίπωρων πολιτών και που τελικά μας έβαλε ξανά μανά σε προεκλογική περίοδο.

Αλλά ας εστιάσουμε στα δικά μας. Πολλές αλλαγές έφερε το 2014 στην ασφαλιστική αγορά, πολλές νέες δοκιμασίες για τους διαμεσολαβούντες, νέοι νόμοι, νέες πράξεις, νέες αθέμιτες πρακτικές και άλλα πολλά. Ας θυμηθούμε τα σημαντικότερα…
Δυναμικά ξεκίνησε ο κλάδος Υγείας το α’ τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας αύξηση 26% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013. Η θετική εικόνα ενισχύθηκε τα επόμενα τρίμηνα, σηματοδοτώντας την αλλαγή πλεύσης των περισσότερων εταιρειών, με νέα προϊόντα, σαφώς πιο οικονομικά, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των καταναλωτών, τα οποία καλύπτουν το κενό που αφήνει πίσω του το υπό κατάρρευση δημόσιο σύστημα υγείας.
Στον κλάδο αυτοκινήτου ξεκινάει ένας κύκλος μειώσεων του ασφαλίστρου, ο οποίος θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά, πλήττοντας το εισόδημα των διαμεσολαβούντων και δημιουργώντας ερωτηματικά για τις κεφαλαιακές αντοχές των ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιαίτερα των ελληνικών. Η σημαντική μείωση  στις τιμές των καυσίμων στα τέλη της χρονιάς αύξησε και πάλι την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους και μένει να διαπιστώσουμε τι επιπτώσεις θα έχει στο loss ratio του κλάδου και άρα και στα ασφάλιστρα.
Έντονες πιέσεις ασκούν οι ασφαλιστικές εταιρείες το Μάρτιο στους διαμεσολαβούντες για άμεση υπογραφή των νέων συμβάσεων, προκαλώντας τιςαντιδράσεις της ΕΑΔΕ. Σημαντικότερο επίμαχο σημείο ο «σπουδαίος λόγος» που επικαλούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες για την καταγγελία της σύμβασης, ο οποίος περιλαμβάνει πολύ περισσότερες (και ελαφρύτερες) περιπτώσεις από το αστικό ή ποινικό αδίκημα που ορίζει η πράξη της ΤτΕ. Θα ακολουθήσουν πολλές διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εταιρείες να βγάλουν τους καταχρηστικούς όρους από τις συμβάσεις τους. Κάποιες ωστόσο επιμένουν «καταχρηστικά» ακόμη και σήμερα.
Το Μάιο ψηφίστηκε ο νόμος 4261/14, που έθεσε σε ισχύ την Προείσπραξη των ασφαλίστρων, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στον κλάδο Αυτοκινήτου. Δημιούργησε αρκετή αναστάτωση μέχρι οι εταιρείες να καταφέρουν να διαμορφώσουν την κατάλληλη πλατφόρμα για να την εφαρμόσουν, αλλά αναμφισβήτητα συμβάλλει στην εξυγίανση του κλάδου και στον περιορισμό των ανασφάλιστων.
Ιδρύθηκε τον Ιούλιο από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων το GAMA HELLAS, παράρτημα της GAMA International στην Ελλάδα, με πρώτο πρόεδρο τον Κλέαρχο Πεφάνιο. Το GAMA HELLAS δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση της ποιότητας δουλειάς των managers της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, με υψηλού επιπέδου σεμινάρια και διαλέξεις διεθνούς κύρους ειδικών.
Στην ERGO πέρασε τελικά τον Αύγουστο η ΑΤΕ Ασφαλιστική, έναντι 90,1 εκ. ευρώ, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην ελληνική ασφαλιστική αγορά στον κλάδο Ζημιών και προσθέτοντας τον κλάδο Ζωής στις δραστηριότητες της ERGO στη χώρα μας.
Πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο η καθιερωμένη γιορτή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων στο Ζάππειο, κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν οι καλύτεροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι της χρονιάς.
Έρμαιο της μανίας της φύσης βρέθηκε η πρωτεύουσα τον Οκτώβριο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε πολλούς δήμους της Δυτικής Αττικής. Η δραστηριοποίηση των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν άμεση, με καταβολή αποζημιώσεων που ξεπέρασαν τα 4 εκ. ευρώ, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για ασφάλιση της περιουσίας μας, προκειμένου να μην βρεθούμε εκτεθειμένοι στην αδιαφορία ή στην καλύτερη περίπτωση στην ανεπάρκεια και την ολιγωρία των αρχών.
Βγήκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αποζημίωση των δικαιούχων της Ασπίς Πρόνοια, η οποίααπάλλαξε το Δημόσιο από οποιαδήποτε ευθύνη για αποζημίωση, καθώς το δικαστήριο έκρινε επαρκή τον ισχύοντα μηχανισμό αποζημίωσης μέσω του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, αλλά και «τζογαδόρους» όσους εκτίθενται στους «σημαντικούς κινδύνους οικονομικής βλάβης» που ενέχει η ασφαλιστική αγορά… κοινώς, ας πρόσεχαν!!!
Πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη η καθιερωμένη πλέον συνάντηση διαμεσολαβούντων και ασφαλιστικών εταιρειών που διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά μαζί με την ΕΑΔΕ. Γόνιμος διάλογος σε πολιτισμένο κλίμα, για όλα τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Σε πρώτο πλάνο φυσικά οι συμβάσεις και οι καταχρηστικοί όροι σε ορισμένες από αυτές, θέμα το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα να παραμένει στην επικαιρότητα, καθώς κάποιες εταιρείες επιμένουν να περιλαμβάνουν όρους που δε συμβαδίζουν με τα όσα ορίζουν οι πράξεις της ΤτΕ.
Τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο η πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την επαναπιστοποίηση ανά πενταετία των διαμεσολαβούντων. Δημιουργώντας μία αποκλειστικότητα για τον κλάδο, η ΤτΕ απαιτεί οι διαμεσολαβούντες να συμπληρώνουν 75 ώρες εκπαίδευσηςκάθε πενταετία και να περνούν εξετάσεις με επιτυχία προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους!
Αυτές ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές μιας δύσκολης χρονιάς… μιας χρονιάς που οδήγησε σε μεγαλύτερη συρρίκνωση τον κλάδο των διαμεσολαβούντων, καθώς οι πελάτες μειώθηκαν, τα ασφάλιστρα μειώθηκαν, η γραφειοκρατία αυξήθηκε, η φορολογία αυξήθηκε… κι έτσι μειώθηκαν και οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των επιμελητηρίων!
Ελπίζουμε η χρονιά που έρχεται να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για τη βιωσιμότητα του κλάδου! Ελπίζουμε οι διαμεσολαβούντες να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις που φέρνει η νέα χρονιά, εστιάζοντας στην επιμόρφωσή τους, διαμορφώνοντας νέα μεγαλύτερα σχήματα και κατευθύνοντας τις προσπάθειές τους στους κλάδους που δείχνουν πως υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης: στην υγεία, στις συντάξεις και στην επαγγελματική αστική ευθύνη.
Κλείνουμε με πολλές πολλές ευχές από ολόκληρο το επιτελείο του insurance-eea για μια καλύτερη νέα χρονιά, με υγεία, πολλές δουλειές και μια μεγαλύτερη και υγιέστερη ασφαλιστική αγορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου