Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Eurobank: Νέα holding για τις ασφαλιστικές με στόχο την εισαγωγή στο Χ.Α.

Το πρώτο βήμα προετοιμασίας για την εισαγωγή των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων στο Χ.Α. έκανε ηEurobank, συστήνοντας εταιρεία συμμετοχών ώστε να διευκολυνθεί το εγχείρημα της δημόσιας προσφοράς και να ικανοποιηθούν οι επιταγές που είχε θέσει η εποπτική αρχή. Η νέα εταιρεία συμμετοχών με την επωνυμία Eurolife ERB Insurance Group συστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και είναι 100% θυγατρική της Eurobank. H τράπεζα εισέφερε στην νέα εταιρεία συμμετοχών τις μετοχές που κατείχε άμεσα στιςEurolife ΑΕΓΑEurolife ΑΕΑΖ και ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜA καθώς και μετρητά ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.
Έτσι η νέα holding ελέγχει κατά 100% τις τρεις ασφαλιστικές εταιρείες και μέσω αυτών τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου στη Ρουμανία (Eurolife ERB Asigurari de Viata SAκαι Eurolife ERB Asigurari Generale SA).
Οι τρεις εταιρείες αποτιμήθηκαν στα 346,3 εκατ. ευρώ και συνυπολογιζομένης της καταβολής μετρητών ύψους 3,7 εκατ. ευρώ η συμμετοχή της Eurobank στη νέα holding για τις ασφαλιστικές δραστηριότητεςαποτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ.
Η αλλαγή στην οργανική δομή των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου αποτελεί απαραίτητη προεργασία για το εγχείρημα εισαγωγής στο Χ.Α. και την εν συνεχεία πώληση τους. Η Eurobank έχει αναλάβει στο πλάνο αναδιάρθρωσης τη δέσμευση να πωλήσει ως το τέλος του 2016 τουλάχιστον το 80% της συμμετοχής της στις ασφαλιστικές δραστηριότητες.
Όπως έχει γράψει το NextDeal (Έξυπνες λύσεις για την Eurolife εξετάζει η Eurobank) η υλοποίηση της δέσμευσης θα διενεργηθεί σταδιακά ακολουθώντας, αν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες, το παράδειγμα της Eurobank Properties (νυν Grivalia).
Πρώτο βήμα επιδιώκεται να αποτελέσει η εισαγωγή της holding στο Χ.Α. με έκδοση νέων μετοχών οι οποίες θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια εγγραφή. Στόχος της τράπεζας εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες είναι η εισαγωγή να διενεργηθεί τους επόμενους μήνες με την ιδιωτική τοποθέτηση να καλύπτεται από στρατηγικό επενδυτή ή ομάδα βασικών επενδυτών (cornerstoneinvestors). Οι αλλαγές κρίθηκαν απαραίτητες και για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Διεύθυνσης Εποπτείας ασφαλιστικών εταιρειών της ΤτΕ ως προς την ανάγκη ορθής απεικόνισης του ρίσκου. Με φρέσκα κεφάλαια και νέο στρατηγικό επενδυτή, ηEurolife θα μπορέσει να ενδυναμώσει τη θέση της στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά ενισχύοντας και τους δείκτες κερδοφορίας. Έτσι η Eurobank θα κάνει το πρώτο βήμα αποεπένδυσης από τη Eurolifeδημιουργώντας συνθήκες για εγγραφή υψηλότερων υπεραξιών στα επόμενα βήματα.
Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε στην παρουσίαση στοιχείων της η Eurobank, η Eurolife είναι η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία με βάση την παραγωγή ασφαλίστρων για το 2013. Το 2013 το ROE ήταν 16% και 29% για τις εργασίες ζωής και γενικών στην Ελλάδα αντιστοίχως. Η εταιρεία συνεργάζεται με τηνEurobank στο bancassurance ενώ έχει συμβάσεις συνεργασίας και με 1.400 διαμεσολαβούντες.
Το Solvency I ήταν 532% και 469% για την ζωή και τις γενικές αντιστοίχως με βάση στοιχεία 30 Σεπτεμβρίου.
Το μικτά ασφάλιστρα ανήλθαν στα 345 εκατ. ευρώ το 2013 και στα 289 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 29014 ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν 57 εκατ. ευρώ και 48 εκατ. ευρώ αντίστοιχα
Ενδιαφέρον από Fairfax και Apollo.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για τη θέση του cornerstone investor έχουν ήδη επιδείξει private equity funds όπως η Fairfax και η Apollo. Αν η λύση του IPO με είσοδο στρατηγικού επενδυτή προκριθεί θεωρείται βέβαιο ότι ενδιαφέρον θα επιδειχθεί και από αρκετά ακόμη private equity funds που ειδικεύονται σε τοποθετήσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η Fairfax αποτελεί το βασικό μαζί με την W. Ross στρατηγικό επενδυτή της Eurobank συμμετέχοντας και στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Nextdeal, τεύχος 326, 12 Νοεμβρίου 2014

Nextdeal

Γράφει:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου