Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Toronto MDRT 2014: Mία ανεπανάληπτη εμπειρία

Του Μανώλη Κούτη*

Όταν στο τέλος του περασμένου Απριλίου έλαβα την πρόσκληση να συμμετάσχω στο ετήσιο συνέδριο του MDRT 2014 στοToronto και να συνοδεύσω την αποστολή της Interamerican, χάρηκα για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί θα έβλεπα από κοντά μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα άλματα ανάπτυξης, ο δεύτερος γιατί μου δινόταν η ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά ένα συνέδριο του MDRT, για το οποίο πολλά είχα ακούσει και ο τρίτος γιατί θα συνόδευα (ως επικεφαλής) 16 εξαιρετικούς συνεργάτες της εταιρείας μου.
Όσον αφορά στις προσδοκίες μου για την πόλη, πραγματικά φτάνοντας στο Toronto, ένιωσα να με αγκαλιάζει ένα ενδιαφέρον μείγμα πολιτισμών. Πρόκειται για καινούργια σχετικά πόλη, με 6 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 120 διαφορετικές χώρες. Το σημαντικό για την πόλη είναι ότι έχει αναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να αφομοιώνει άμεσα τον κάθε νέο της κάτοικο, από οπουδήποτε και εάν αυτός κατάγεται. Έτσι οι διαφορετικές εθνότητες συνυπάρχουν αρμονικά, με βασικό κανόνα το ότι το κράτος σέβεται όλους του τους πολίτες και εκείνοι με τη σειρά τους σέβονται το κράτος. Τόσο απλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μητροπολιτική αστυνομία του Toronto φροντίζουν να προσλαμβάνουν πολίτες από όλες τις εθνικότητες που ζουν στην πόλη και έτσι για οποιαδήποτε δοσοληψία, μπορεί κανείς να συνεννοηθεί με τους αστυνομικούς σε 95 γλώσσες! Το Toronto έχει επιτύχει να είναι σήμερα το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο του Καναδά. Παντού γύρω σου βλέπεις τεράστιους ουρανοξύστες, όπου έχουν την έδρα τους οι μεγαλύτερες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος του ταξιδιού, πρέπει να ομολογήσω πως ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Το συνέδριο του MDRT ήταν πράγματι εντυπωσιακό. Σε έναν τεράστιο, αλλά απόλυτα λειτουργικό συνεδριακό χώρο, συμμετείχαν σύνεδροι από 80 χώρες! Σίγουρα είναι συναρπαστική και ξεχωριστή εμπειρία να βρίσκεσαι ταυτόχρονα με 8.663 (!) ανθρώπους σε έναν ενιαίο χώρο. Έχοντας δε παρακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια συνέδρια της GAMA στις Ηνωμένες Πολιτείες, αμέσως διέκρινα σε όλους τους συμμετέχοντες το ίδιο πάθος και την ίδια πίστη για τη δουλειά τους. Και αυτό που τους ξεχωρίζει κα τους κάνει επιτυχημένους είναι ο τρόπος οργάνωσης της δουλειάς τους. Έχουν αναπτύξει το δικό τους σύστημα εργασίας και το ακολουθούν «ευλαβικά»!
Μεγάλη ήταν η θεματολογία που αναπτύχθηκε στις τρεις ημέρες του συνεδρίου, με πληθώρα αναφορών σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας του Ασφαλιστικού Συμβούλου, αλλά και στη σημασία του ρόλου του στην ποιότητα ζωής των πελατών και των οικογενειών τους.

Σταχυολογώντας κάποια από αυτά, θα αναφέρω τη ρήση της Melina Ahmadpour, η οποία εργάζεται  στη New York Life: «οι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι είναι οι μοναδικοί στον κόσμο που μπορούν να φέρουν ‘φως’ στις οικογένειες, όταν συμβεί όλα γύρω να ‘σκοτεινιάσουν’».
Ο Simon Bailey ανέφερε ότι το πώς ξεκινάς την ημέρα σου, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό πώς αυτή θα εξελιχθεί και πώς θα τελειώσει. Εάν την ξεκινήσεις και την τροφοδοτήσεις με θετική ενέργεια, ενθουσιασμό και πάθος, τότε θα εξελιχθεί καλά.
Τέλος με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ομιλία του Anthony Jones, (αγόρασα και το βιβλίο του), όπου εξήγησε ότι η επιτυχία του οφείλεται στις εικόνες που χρησιμοποιεί στην επικοινωνία με τους πελάτες του. Έχει επιλέξει να αποτυπώνει στο χαρτί και μπροστά στον πελάτη τις ασφαλιστικές του προτάσεις. Όπως π.χ. όταν σχεδιάζει το «domino effect». Σχεδιάζει δηλαδή πολλά ντόμινο στη σειρά, όπου το πρώτο είναι η ικανότητα του πελάτη για εργασία. Εάν πέσει το πρώτο, παρασύρει και τα υπόλοιπα, όπως το εισόδημά του, τα έξοδα της οικογένειάς του, τα σχολεία, τους λογαριασμούς κ.λπ.
Τις παραπάνω αλλά και πολλές ακόμη συναρπαστικές εμπειρίες είχα τη χαρά να τις βιώσω και να τις μοιραστώ μαζί με ορισμένους από τους καλύτερους Ασφαλιστικούς Συμβούλους της Interamerican και της ασφαλιστικής αγοράς. Από τη μία μοιραστήκαμε μαζί την εικόνα μιας χώρας που προχωρεί μπροστά και αναπτύσσεται και από την άλλη παρακολουθήσαμε πολλούς ομιλητές να μας μιλούν με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια για τη μεθοδολογία της δικής τους επιτυχίας. Γιατί - εν κατακλείδι - τους επιτυχημένους δεν τους δείχνουμε απλά για να τους χειροκροτούμε, αλλά γιατί επένδυσαν στον εαυτό τους χρόνο, χρήμα και συναίσθημα.
Επιστρέφοντας στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια της πολύωρης πτήσης, σκεφτόμουν τη θετική ενέργεια και τη γνώση που σου προσφέρουν τέτοιες εκδηλώσεις, όπως το συνέδριο του MDRT. Και πάνω απ’ όλα είναι η δημιουργικότητα και το πάθος που αποπνέουν όλοι οι ομιλητές, αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες, που σε ενθουσιάζει και σε κάνει να αντιμετωπίζεις τη δική σου πραγματικότητα με διαφορετική ματιά. Κανένα εμπόδιο δε φαντάζει πλέον ανυπέρβλητο. Φτάνει να δράσεις με το σωστό τρόπο.
Κάνοντας αυτές τις σκέψεις, ήρθε στο μυαλό μου ένα ταξίδι μου σε συνέδριο της GAMA, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, λίγα χρόνια πριν. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση ο τρόπος που αντιμετώπιζαν όλοι την κατάσταση. Έλεγαν - και το έβλεπες στα μάτια τους ότι το πίστευαν απόλυτα - ότι: «Όλα στη ζωή κάνουν κύκλους. Και η οικονομική ζωή κάνει κύκλους. Κάποια στιγμή αναπόφευκτα η ύφεση θα παραχωρήσει τη θέση της στην ανάπτυξη. Το σημαντικό είναι ότι σε περίοδο κρίσης υπάρχουν περισσότερες ανάγκες και άρα είμαστε περισσότερο απαραίτητοι από ποτέ για κάθε οικογένεια.»

*Ο Μανώλης Κούτης είναι Διευθυντής Πωλήσεων Agency της Interamerican.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου