Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Θέλετε να πετύχετε επαγγελματικά; Κάντε σεξ!

Mια υγιής σεξουαλική ζωή είναι το ...εισιτήριο για την ικανοποίηση από την εργασία και την επαγγελματική επιτυχία υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Μελετώντας την εργασία και τις σεξουαλικές συνήθειες των παντρεμένων υπαλλήλων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ως προτεραιότητα το σεξ όταν επέστρεφαν στο σπίτι τους, την επόμενη ημέρα είχαν καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά, σε σχέση με όσους έπαιρναν μαζί τους δουλειά ή μετέφεραν τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι.
"Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης που περιλαμβάνει μια υγιή σεξουαλική ζωή βοηθά τους υπαλλήλους να είναι ευχαριστημένοι και να ασχολούνται χαρούμενοι με την εργασία τους, με συνεπακόλουθα οφέλη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οργανισμούς στους οποίους εργάζονται".
Σε μια εποχή που τα κινητά τηλέφωνα και τα λάπτοπ κάνουν τις εργασιακές υποχρεώσεις να “ακολουθούν” τους εργαζόμενους και στο σπίτι, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι κανείς να αφήνει τη δουλειά στο γραφείο. Όταν η δουλειά ακολουθεί τον εργαζόμενο στο σπίτι και τον υποχρεώνει να θυσιάσει πράγματα όπως το σεξ, μοιραία θα πέσουν και οι εργασιακές του επιδόσεις. Η Γαλλία ψήφισε πρόσφατα νόμο που απαγορεύει τα e-mail μετά τις ώρες γραφείου, δίνοντας στους εργαζομένους το "δικαίωμα να αποσυνδέονται". «Οι εργοδότες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να απεμπλέκονται εντελώς από την εργασία τους μετά από κάποιες ώρες», τόνισαν οι ερευνητές.
Για να κατανοήσουν την επίδραση του σεξ στην εργασία, οι ερευνητές παρακολούθησαν 159 παντρεμένους υπαλλήλους, για διάστημα δύο εβδομάδων, από τους οποίους ζήτησαν να συμπληρώνουν δύο σύντομα ερωτηματολόγια κάθε μέρα. Βρήκαν λοιπόν ότι οι υπάλληλοι που είχαν κάνει σεξ, είχαν καλύτερη διάθεση την επόμενη μέρα, ενώ τα αυξημένα επίπεδα διάθεσης το επόμενο πρωί οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους και καλύτερες επιδόσεις.
Η σεξουαλική επαφή διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για το αίσθημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, αλλά και οξυτοκίνης, ενός νευροπεπτιδίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών. Το σεξ αυξάνει επίσης τη διάθεση και τα αποτελέσματα από αυτήν την ανάταση διαρκούν και την επόμενη ημέρα, εξήγησαν οι ειδικοί, οι οποίοι προτείνουν στους εργοδότες να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να «βγαίνουν απ’ την πρίζα», όταν φεύγουν από τον χώρο της εργασίας τους. «Η συγκεκριμένη μελέτη μας θυμίζει ότι το σεξ έχει κοινωνικά, συναισθηματικά και σωματικά οφέλη και πως θα πρέπει να το κάνουμε προτεραιότητα», σημείωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Management.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου