Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Φωνάζουν κάποιοι για τις τρύπες στο πουκάμισο, όχι για τις μαχαιριές στο κορμί! Μια ιστορική απόφαση Δ. Κοντομηνά το 1974

Φωνάζουν κάποιοι για τις τρύπες στο πουκάμισο, όχι για τις μαχαιριές στο κορμί! Μια ιστορική απόφαση Δ. Κοντομηνά το 1974

Φωνάζουν κάποιοι για τις τρύπες στο πουκάμισο, όχι για τις μαχαιριές στο κορμί! Μια ιστορική απόφαση Δ. Κοντομηνά το 1974
Η Ελλάδα μας και οι άνθρωποί της είναι στο κέντρο ανεμοστρόβιλων βαθιάς οικονομικής κρίσης και αλλαγών σε όλες τις εκδηλώσεις του κράτους και έθνους!
Το www.nextdeal.gr δίνει τη δική του παρουσία ενημερώνοντας για θέματα που αφορούν τους αναγνώστες του με γνώμονα το συμφέρον όλων όσων εμπλέκονται στα ασφαλιστικά δρώμενα πελατών,διαμεσολαβούντων και ασφαλιστικών επιχειρήσεων στα πλαίσια της νομιμότητας και του δικαίου.
Με τη σύνεση της πολύχρονης εμπειρίας μας κρατήσαμε ανοιχτή την πόρτα της αισιοδοξίας χωρίς υπερβολές και λάθη άγνοιας του πώς λειτουργεί η ασφαλιστική αγορά, χωρίς βιασύνη σε βάρος του ασφαλιστικού δικαίου και των ασφαλιστικών εταιριών, χωρίς συμπαράταξη σε αφελείς και επικίνδυνες προτάσεις επιπόλαιων αποφάσεων κύκλων που κοντόφθαλμα ενεργούσαν νομίζοντας ότι η κρίση είναι προσωρινή! (πχ η διάρκεια κάλυψης-ακύρωσης, τα ανασφάλιστα, η πρόταση επιείκειας της τροχαίας κα)
Η τήρηση της νομιμότητας ταιριάζει στον ασφαλιστικό κλάδο, η ιεραρχία στην εκπροσώπηση του κλάδου, η νομιμότητα στην εκπροσώπηση διαμεσολαβούντων, η ακρίβεια και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση σχέσεων με καταναλωτές κλπ, η υλοποίηση της λειτουργίας του θεσμού σε δύσκολες μέρες και όχι η φυγή, αναστολή πληρωμών ή κάλυψης κλπ.
Η ασφαλιστική μας κοινωνία σε γενικές γραμμές ΕΔΕΙΞΕ ότι είναι καταφύγιο για τον Έλληνα και όχι αβέβαιη τραπεζική πρακτική όπου αρκετοί έμειναν εκτός συμφωνηθέντων… Κάποιοι τις πρώτες μέρες έγραψαν εναντίον της αισιοδοξίας της και της πραγματικότητας της ασφαλιστικής αγοράς με δημοσιεύματα του τύπου «στον αέρα η ασφαλιστική αγορά», «καθίζηση ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και πωλήσεων», «άτυπες πρακτικές…», «νέο κύμα ανασφάλιστων…», «κίνδυνος αύξησης ανασφάλιστων…», «βόμβα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά», «ανανεώσεις με λευκή επιταγή», «εξαϋλώνουν την ασφαλιστική αγορά ταcapital controls», «στον αέρα οι ασφαλισμένοι οδηγοί», «…να δοθούν οδηγίες προς την τροχαία για την αυτονόητη ανοχή…»
Δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που βλάπτουν την εικόνα και φήμη της ασφαλιστικής αγοράς και μερίδιο αναλογεί αρκετά μεγάλο και σε αυτούς που τους στηρίζουν. Έτσι είναι πρόεδρε της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος! Είναι πολλά αυτά που «μιλάνε για τις τρύπες στο πουκάμισο» και όχι για τις μαχαιριές στο κορμί της ασφαλιστικής αγοράς που έχει ανάγκη τη νομιμότητα, την προβολή του θεσμού, το κύρος της ασφαλιστικής επιστήμης και τη διαφορά της ασφαλιστικής επιχείρησης από άλλους κλάδους και επιχειρήσεις ακόμα και τραπεζικές.
Είχαμε γνώση αυτές τις μέρες ποιες είναι εταιρίες κύρους με φερεγγυότητα και ουσιαστικό λόγο και ποιες μιλούσαν για «τρύπες στα πουκάμισα», όπως γνωρίσαμε και ποιοι πολιτικοί ασκούν τον ρόλο τους και ποιοι είναι για δηλώσεις και «πανηγύρια» στα παράθυρα διαπλοκής της TV!
Δυστυχώς ΔΕΝ στάθηκαν όλες οι εταιρίες στο επίπεδο του ρόλου ασφαλιστικής επιχείρησης και ούτε έδειξαν ότι είναι ηγέτες όλοι έναντι του στρατού των διαμεσολαβούντων τους οποίους οι περισσότεροι εγκατέλειψαν στην τύχη τους χωρίς να νοιαστούν «επί προσωπικού»… για τις οικογένειές τους, για τις υποχρεώσεις τους, για τις αγωνίες τους.
Το 1974 όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο και η ατυχής επιστράτευση του στρατιωτικού καθεστώτος, ήμουν ενός έτους ασφαλιστής στην INTERAMERICAN και έζησα εκείνες τις αγωνίες του λαού μας όπως και τις μέρες του Πολυτεχνείου. Μάλιστα είχα βρεθεί κάπου στην Φιλιππιάδα με το απολυτήριο στρατού να ψάχνω πού θα καταταγώ.
Dim.KontominasΕκείνη την εποχή ο Δημ. Κοντομηνάς πήρε μια ιστορική απόφαση που είναι μοναδική στην ιστορία του κλάδου. Οι τράπεζες είχαν κλείσει προσωρινά λόγω αβεβαιότητας και ουδείς μπορούσε να βρει χρήματα - δραχμές. Ελάχιστα τα ΑΤΜs, ελάχιστες και οι πιστωτικές ή άλλες κάρτες ανάληψης. Λίγοι είχαν και τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης. Βγήκε τότε μια ανακοίνωση ότι όλοι οι άνθρωποι INTERAMERICAN (διαμεσολαβούντες ή διοικητικοί) δικαιούνται 2.000 δραχμές έκαστος με μόνη προϋπόθεση ότι είναι συνεργάτης INTERAMERICAN. Όπως μου είπε σήμερα ο κ. Βασ. Καλτσάς, οικονομικός Διευθυντής τότε, «βάλαμε πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο. Όταν εργάζεται κάποιος για σένα, οφείλεις να τον προσέξεις και να μην τον εγκαταλείψεις. Αυτό οφείλαμε και ο Δημ. Κοντομηνάς το είχε πάνω απ’ όλα το «ανθρώπινο μάνατζμεντ» μου είπε…
Δεν θυμάμαι να ξανάκουσα «παρόμοια» κίνηση ανάλογης σημασίας στην ασφαλιστική αγορά. Ούτε αυτές τις μέρες ακούστηκε κάτι παρόμοιο – και μακάρι να έγινε και ας μην το μάθαμε. Ο συνάδελφος φίλος Αχιλλέας Νίνος, πατέρας του Γιάννη μου θύμισε με τρεμάμενη από συγκίνηση φωνή ότι εστάλη τότε και επιστολή στις γυναίκες και οικογένειες ασφαλιστών που με αληθινή συμπαράσταση τις καλούσε να απευθυνθούν στην εταιρία για οτιδήποτε οικονομικό πρόβλημα θα αντιμετώπιζαν. «Είμασταν οικογένεια!» μου τόνισε ο Αχιλλέας.
Οι πολλοί έμειναν στα τυπικά. Όμως οι εταιρίες που φτιάχτηκαν να διαρκέσουν, έχουν συνήθειες επιτυχημένες που αντέχουν στο χρόνο! Το πιστεύω τους και οι θεμελιώδεις αξίες τους είναι ανθρώπινες ιδεολογίες πάνω από προσωρινά οφέλη. Οι άνθρωποι είναι πηγή της δύναμής τους και το απόλυτο ενδιαφέρον τους είναι να συμπεριφέρονται στους ανθρώπους σαν να είναι συνέταιροι!
Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι πάνω από πρόσωπα, τραπεζικές αργίες, προσωρινές δυσκολίες, αναταραχές, ψηφοφορίες, αλλαγές κυβερνήσεων, δεδηλωμένες αλλά και κατοχές και πολέμους!
Προλαβαίνουμε να το διακηρύξουμε, έχουμε καιρό να πετάξουμε έξω όσους δεν σέβονται τη νομιμότητα και τον θεσμό Ιδιωτικής Ασφάλισης, όλους όσους έχουν ιδιοτέλεια, όλους όσους δε σέβονται τους συναδέλφους και την αξιακή ιεραρχία. Η αλλαγή φορολογίας έδειξε τα κακά πρόσωπα ορισμένων με επιδιώξεις σε βάρος συναδέλφων. Τα «μηνιάτικα συμβόλαια» έχουν πολλά ερωτηματικά. Μια πρώτη ευκαιρία έρχεται με το SOLVENCY II. Μπορούμε να νικήσουμε τις δυσκολίες. Το μέλλον περιμένει να το προετοιμάσουμε καλύτερο για την επόμενη γενιά και το υπόλοιπο της ζωής μας! Όλοι θέλουμε μια άγκυρα ελπίδας! Αρκετοί έδειξαν δήθεν ενδιαφέρον για τις τρύπες στο πουκάμισο και όχι για τις μαχαιριές στο κορμί. Πάνω από τις μεταβατικές διαδικασίες (πχ τρόποι πληρωμής) είναι ο θεσμός της ασφάλισης και διατήρηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου