Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ-- ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Γιάννης Βερμισσώ

Δευθυντής Σύνταξης του Περιοδικού Insurance World και του insuranceworld.gr
Ασφαλιστικές εργασίες έχουν δημιουργήσει οι κατά χιλιάδες νέες επιχειρήσεις –κυρίως εστίασης και παραγωγής ειδών διατροφής- που ανοίγουν στην χώρα οι οποίες βρίσκονται εκτεθειμένες σε σειρά κινδύνων. Με κυρίαρχη αιτία την άγνοια των ιδιοκτητών και την απουσία εντατικής ενημέρωσης από την ασφαλιστική αγορά οι επιχειρηματίες ακροβατούν καθημερινά επάνω από τον «λάκκο» των κινδύνων.
Εστιατόρια, καφετέριες, βιοτεχνίες παραγωγής, συσκευασίας ποτών και τροφίμων και πολλές άλλες επιχειρηματικές προσπάθειες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστες όχι μόνο σε κινδύνους όπως η φωτιά ή η κλοπή αλλά σε πολύ σοβαρότερους.
Όπως για παράδειγμα να βρεθούν απέναντι σε συλλογικές ή ατομικές αγωγές καταναλωτών για παραγωγή διακίνηση εμπορία εισαγωγή προβληματικών προϊόντων ή μη ασφαλών για την υγεία. Μια ατυχία, ένα λάθος στην παραγωγή τους, κάτι απρόοπτο μπορεί να σταθεί αιτία όχι απλά να ανακοπεί η εξέλιξή τους αλλά πολύ περισσότερο να βρεθούν, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα φυσικά πρόσωπα απέναντι σε τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις –αξιώσεις- και δικαστικούς αγώνες.
Τόσο η κάλυψη Αστικής Ευθύνης όσο και η Νομική Προστασία αποτελούν ένα ασφαλιστικό δίδυμο που θα μπορούσε κάθε επιχείρηση και επιχειρηματίες να γνωρίζουν ότι θα λειτουργούν απρόσκοπτα ακόμη και στις πιο δύσκολες συγκυρίες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις δεκάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Ποιότητας Τροφίμων έχει εντοπίσει και επιβάλλει την απόσυρση του προϊόντος συστήνοντας στους καταναλωτές να μη το καταναλώσουν. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό όπου ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας των Τροφίμων για την παρακολούθηση των προσθέτων και των χρωστικών ουσιών και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος «Αναψυκτικό Πορτοκαλάδα». Αυτό βρέθηκε να περιέχει βενζοϊκά σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα.
Πρόκειται για το προϊόν «Πορτοκαλάδα ΟΛΥΜΠΟΥ», σε συσκευασίες του 1.5 Λίτρου, με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας : ΣΕΠ ’14. Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την εταιρία : «Δ. Καψάλης & ΣΙΑ Ο.Ε., Εργοστάσιο Εμφιάλωσης Αναψυκτικών», Λιβάδι Ελασσόνας Λάρισας.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την ανωτέρω επιχείρηση την άμεση ανάκληση- απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Επίσης κάλεσε τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του εν λόγω προϊόντος να μην το καταναλώσουν.
Είναι προφανές ότι η κάθε τέτοια περίπτωση επιχείρησης η σωστή ασφαλιστική κάλυψη αποτελεί το εχέγγυο για την λειτουργία της.
Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν οι γενικοί αλλά και ειδικοί ασφαλιστές προκειμένου και το έργο τους να επιτελέσουν και παραγωγή να φέρουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου