Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

AΡΧΑΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Αρχαία Αμφίπολη

   
Μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου φαίνεται πως βρίσκονται οι ανασκαφές που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, αναφέρει η naftemporiki.gr. Στην περιοχή, η οποία φυλάσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από μεγάλη αστυνομική δύναμη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά, όπως αν πρόκειται άραγε για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο; Από τη μεριά της, η προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της το υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.
Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 - 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου, της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της Θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους.
Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης, όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.
naftemporiki.gr
Στο μεταξύ άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας "Χρονόμετρο" της Καβάλας αναφέρει:
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ «Χ»- Αμφίπολη: Η ανασκαφή έφτασε μπροστά στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου;
Μπροστά σε μια λαμπρή είσοδο ενός μεγαλειώδη μακεδονικού τάφου, με διακόσμηση ανάλογη ενός βασιλιά, έφτασε σήμερα Παρασκευή 8 Αυγούστου, η αρχαιολογική σκαπάνη στον περίβολο του Τύμβου Καστά Αμφίπολης. Σιωπή και απόλυτη μυστικότητα υπάρχει από την πλευρά των αρχαιολόγων, καθώς είναι πλέον βέβαιοι ότι βρίσκονται κοντά σε μια μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική ανακάλυψη που θα συνταράξει όχι μόνο το πανελλήνιο, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» για τις τελευταίες εξελίξεις και τα στοιχεία που υπάρχουν για τον ανακαλυφθέντα μακεδονικό τάφο, ανάλογο με τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, έχει ενημερωθεί ήδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και έχει εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες η συνέχιση και ενίσχυση της χρηματοδότησης, έτσι ώστε η ανασκαφή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Παράλληλα να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες ώρες η ανασκαφή διεξάγεται κάτω από αυστηρό έλεγχο και την φύλαξη  ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αναμένεται τις επόμενες ώρες και πριν το άνοιγμα της εισόδου του τάφου, τα μέτρα ασφαλείας να ενισχυθούν και από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού!
Να θυμίσουμε ότι για τον εν λόγω τάφο υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να είναι ο τάφος της συζύγου του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και  του γιού του Αλέξανδρου Δ’, ενώ δεν αποκλείεται να βρίσκεται εκεί θαμμένο και το σώμα του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη!
«Η ανασκαφή του περιβόλου Τύμβου Καστά Αμφίπολης και τα νέα ανασκαφικά δεδομένα για τον τρόπο κατασκευής του μνημείου του λέοντα της Αμφίπολης» ήταν  οι δύο ανακοινώσεις (της επικεφαλής της ανασκαφής κ. Κατερίνα Περιστέρη και του συναδέλφου της κ. Μ. Λαφαζάνη) που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στην 27η ετήσια αρχαιολογική συνάντηση για τις ανασκαφές του 2013 στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν στη δεκαετία του ‘60 και συνεχίζονται διεξοδικά από το καλοκαίρι του 2012 από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη.
Η ανασκαφή ξεκίνησε από την ανακάλυψη ενός τεράστιου μαρμάρινου περίβολου για τον οποίον η αρχαιολόγος κ. Αικατερίνη Περιστέρη, έχει δηλώσει ότι «δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος , ούτε στη Βεργίνα , ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε. Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311 π.Χ. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό».
Μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί πολλά για αυτή την ανασκαφή και τα μυστικά που κρύβει ο τύμβος, τώρα έφτασε η ώρα η αρχαιολογική σκαπάνη να τα φέρει στο φως και να μάθουμε μετά από 2.311 χρόνια, τι υπάρχει. Να θυμίσουμε ότι το λιοντάρι της Αμφίπολης που κοσμεί την παλιά Εθνική οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα κοσμούσε την κορυφή του τύμβου, ενώ από παλιά στους κατοίκους της περιοχής υπήρχε η παράδοση για την ύπαρξη στην περιοχή του τάφου ενός μεγάλου βασιλιά. Τέλος  σύμφωνα με τα γραπτά του αρχαίου ιστορικού Διόδωρου του Σικιελιώτη, ο Μέγας Αλέξανδρος, γοητευμένος με την Αμφίπολη, σκόπευε να φτιάξει έναν ναό για να τιμήσει την πόλη απ” όπου απέπλευσε το 334 π.Χ. για την εκστρατεία στην Ασία.
Αν το άνοιγμα της εισόδου του βασιλικού τάφου της Αμφίπολης θα μας φέρει μπροστά στον Βασιλιά των βασιλέων, είναι κάτι το οποίο θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση μας περιμένουν συγκλονιστικές ανακαλύψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου