Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Εισηγηση ''βομβα'' εισαγγελεως τοθ Αρειου Παγου για τα ασφ συμβολαια

Εισήγηση «βόμβα» εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τα ασφαλιστικά συμβόλαια

Η κάλυψη των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής και υγείας πρέπει να γίνεται με βάση τις καλύψεις που αναφέρει στην αίτησή του ο ασφαλισμένος έστω και αν έχουν παραληφθεί από την ασφαλιστική και δεν έχουν καταβληθεί τα ανάλογα ασφάλιστρα.
Αυτό αναφέρει εισήγηση της Εισαγγελέας Ευτέρπης Κουτζαμάνη ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προτείνοντας να απορριφθεί αίτηση ασφαλιστικής εταιρίας που ζητούσε να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση που είχε δικαιώσει κληρονόμους ασφαλισμένου σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία.
893773Ειδικότερα όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα σύμφωνα με την πρόταση της κυρίας Κουτζαμάνη, οι ασφαλιστικές οφείλουν να ενημερώσουν εγγράφως τον ασφαλισμένο για την μη κάλυψη κινδύνου που είχε ζητήσει ο πελάτης όταν έκανε την έγγραφη αίτησή του για τη σύναψη συμβολαίου.
Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός δεν δέχεται στον ισχυρισμό της ασφαλιστικής εταιρείας, ότι ο πελάτης ενημερώθηκε προφορικά για το γεγονός της παράληψης από το εκπρόσωπο του πρακτορείου που διαμεσολάβησε για τη σύναψη της σύμβασης.
«Η έκταση των καλυπτόμενων κινδύνων αποδεικνύεται από το περιεχόμενο της έγγραφης αίτησης προς ασφάλιση», υπογραμμίζει η κυρία Κουτζαμάνη και προσθέτει ότι σωστά κρίθηκε από το Εφετείο ότι η σύμβαση ασφαλίσεως, ανεξαρτήτως του περιεχομένου του ασφαλιστηρίου, καλύπτει όλους τους κινδύνους οι οποίοι είχαν ζητηθεί με την αίτηση που υπέβαλε ο πελάτης.
Παράλληλα, αναφέρει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «γεννάται υποχρέωση καταβολής του ασφαλιστικού ποσού σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου χωρίς να έχει καταβληθεί ασφάλιστρο για την κάλυψη των επιπλέον αναφερομένων στην αίτηση κινδύνων».
Κατόπιν αυτών, αν γίνει δεκτή η πρόταση της κυρίας Κουτζαμάνη από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 145,735 ευρώ.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου