Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Πόσοι δουλεύουν παράνομα κάτω από τα μάτια εταιριών και σωματείων;

Πόσοι δουλεύουν παράνομα κάτω από τα μάτια εταιριών και σωματείων;

Πόσοι δουλεύουν παράνομα κάτω από τα μάτια εταιριών και σωματείων;
Μια σύγκριση αριθμού διαμεσολαβούντων, αυτών που δηλώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και οιεταιρίες διαμεσολαβούντων δείχνει ότι στην καταμέτρηση πραγματικών και δηλωθέντων υπάρχει διαφορά.
Άξιον προσοχής είναι και το τι εννοούν οι διάφορες πλευρές με τον όρο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, πράκτωρ, συνδεδεμένος, μεσίτης ανεξάρτητος κλπ… σε σχέση και με το τι ορίζει ο νόμος και η Τράπεζα της Ελλάδος κάτω από την έννοια «Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές».
Ανησυχητικό γεγονός είναι όμως και η ΣΥΓΧΙΣΗ ιδιοτήτων έναντι του καταναλωτικού κοινού. Πολλοί π.χ.συντονιστές αγνοούν την ευθύνη και σημασία της έννοιας ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ όπως την περιγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος και της έννοιας μέλος ενός σωματείου συνδέσμου συντονιστών. Δηλαδή, παρατηρούμε ότι πολλοί «δηλώνουν» συντονιστές ενώ είναι πράκτορες ή μεσίτες. Τους βλέπουμε σε συνέδρια να εκπροσωπούν 10-15-20 εταιρίες στην πράξη και στα χαρτιά να δηλώνουν συντονιστές. Η Τράπεζα όμως περιγράφει την έννοια συντονιστής ως «το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο για λογαριασμό μιαςασφαλιστικής επιχείρησης ζωής ή και μιας μόνο ασφαλιστικής επιχείρησης ασφαλίσεων κατά ζημιών, έναντι προμήθειας διαμεσολαβεί… κλπ». Ο Δημ. Γαβαλάκης, ως πρόεδρος συντονιστών ΠΣΣΑΣ οφείλει να ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό για τις συνέπειες της παρανόησης από καταναλωτές αυτής της διαφοράς και της αστικής ευθύνης που προκύπτει.
Το ίδιο οφείλουν και οι άλλοι πρόεδροι και κυρίως ο κ. Καραβίας Γ. για την βασική ιδιότητα του Μεσίτη να ενεργεί «κατ’ εντολή του ασφαλιζόμενου» και «…να απολαμβάνει νομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας έναντι των ασφαλιστικών επιχειρήσεων». Αυτά που βλέπουμε στα συνέδρια εταιριών με επαίνους, bonus, βραβεία και στόχους δεν συνάδουν με τις ιδιότητες που φέρουν οι διαμεσολαβούντες μεσίτες. Βέβαια είναι ευθύνη της Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης η τήρηση κανόνων κάτι που δεν γίνεται στο βαθμό που θα ‘πρεπε αλλά και η προσπάθεια των θεσμικών οργάνων του ασφαλιστικού κλάδου οφείλει να κατευθυνθεί σε μια έντονη αυτορρύθμιση και σεβασμό των υπόλοιπων νόμιμων.
Χάος επικρατεί και στο προσυμβατικό στάδιο όπου «βαπτίζονται» ασφαλιστικοί σύμβουλοι άνθρωποι χωρίς τα προσόντα και όπου πολλές ασφαλιστικές εταιρίες παρακάμπτουν την εγγραφή στα επιμελητήριαμε διάφορα «κόλπα», μαύρους κωδικούς, επιδόματα ΟΑΕΔ, διπλοκωδικούς, έναν κωδικό για 30 εργαζόμενους κ.λ.π. κ.λ.π…
Ερωτηματικά για επανεξέταση του ρόλου του ΠΣΑΣ είναι και ο αριθμός των μελών του και η νομιμότητα εκπροσώπησης ΟΛΩΝ των ασφαλιστικών συμβούλων. Κενά υπάρχουν και στο ποιος εκπροσωπεί τουςσυνδεδεμένους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, τους υπαλλήλους ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τους διαμεσολαβούντες με ΕΠΥ.
Τέλος ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ σε κάθε αρμόδιο φορέα να προωθήσει το αίτημα για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ αυτοκίνητο τουασφαλιστή.
Σπουδαίος και θετικός σ’ αυτή την εν γένει προσπάθεια αναμένεται να είναι και ο σημαντικός ρόλος τωνΕπαγγελματικών Επιμελητηρίων της χώρας που τα τελευταία χρόνια δείχνουν σημάδια στήριξης του έργου επαγγελματία ασφαλιστή! Τα στοιχεία εγγραφών νέων μελών και ο αριθμός των εν ισχύει θα είναι καθοριστικά στο ποιοι είναι ασφαλιστές, ποιοι υπάλληλοι τραπεζών ή ασφαλιστικών εταιριών και ποιοι εναλλακτικό δίκτυο!
Nextdeal

Γράφει:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου