Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Tα προνομια...του μελανιου!

Τα προνόμια… του μελανιού! 

Το μελάνι δημιουργήθηκε πριν από περίπου 5.000 χρόνια και έκτοτε «συντηρεί» τη μνήμη της ανθρωπότητας. Στη μακραίωνη πορεία του, η συνταγή παρασκευής του άλλαξε θεαματικά. Έτσι από το αρχαίο φούμο φτάσαμε στα σημερινά συνθετικά μελάνια των εκτυπωτών.

Τα πιο αρχαία μείγματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη γραφή ανάγονται στα 5.000 χρόνια πριν και αναπτύχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από τους Αιγύπτιους και τους Κινέζους, με τους πρώτους να χρησιμοποιούν για τους παπύρους δύο τύπους μελάνης: ένα σκούρο με βάση το φούμο και ένα πορφυρό το οποίο παραγόταν από φυτικά εκχυλίσματα.

Μεταξύ του 2ου και του 3ου αιώνα π.Χ. εμφανίστηκε ένα άλλο είδος μελανιού που παρασκευαζόταν από το γαλλικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του παραγόταν από φλούδες φρούτων ή από τις κηκίδες των φύλλων της βελανιδιάς. Από τον 13ο αιώνα οι μέθοδοι παρασκευής μελανιού, οι οποίες μέχρι τότε αποτελούσαν επτασφράγιστο μυστικό των αντιγραφέων-μοναχών, διαδόθηκαν περισσότερο, δίνοντας νέα ώθηση στην επιστήμη και στη λογοτεχνία.

Η ανακάλυψη της τυπογραφίας με κινητούς μεταλλικούς χαρακτήρες στα μέσα του 15ου αιώνα έθεσε τις βάσεις για την παραγωγή μελανιού σε βιομηχανικό επίπεδο και μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, η σύνθεση του μελανιού παρέμενε αμετάβλητη. Μαζί με τα παραδοσιακά υπάρχουν και εκατοντάδες άλλα ειδικά μελάνια, π.χ. τα μελάνια για τις υπαίθριες διαφημίσεις και τα μελάνια ασφαλείας για τα χαρτονομίσματα.

Τα πλέον σύγχρονα είναι το μελάνι τόνερ, που χρησιμοποιείται στις μηχανές φωτοαντιγράφων και στους εκτυπωτές και το μελάνι για τους εκτυπωτές ψεκασμού (ink jet).


Μελάνι… το χρησιμοποιούμε για να υπογράφουμε, να σφραγίζουμε, να θυμόμαστε, να χρωματίζουμε, να τονίζουμε κάτι, ακόμα και να ταυτοποιούμε τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Το μελάνι το χρησιμοποιούν σήμερα περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία για την πρόοδο και την εξέλιξη του πολιτισμού!

Η Προνόμιο με κάρτα είναι η μοναδική εκπτωτική κάρτα, που συνδυάζει και σας προσφέρει Προνόμια παντού, στην Υγεία και σε 19 ακόμη τομείς της καθημερινότητάς μας.
Μην ξεχνάτε λοιπόν, ο διαγωνισμός μας συνεχίζεται! Κάντε like στην σελίδα μας “Προνόμιο με κάρτα” στο Facebook, όπου ένας τυχερός στο τέλος του μήνα θα κερδίσει γραφική ύλη αξίας 50€.
Μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά για όλα τα νέα Προνόμια στην σελίδα μας www.mekarta.gr ή καλώντας στο 2130250067-71.

Το κείμενο γράφει ο Στέργιος Πλατσής, Project Manager της εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου