Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Tο σεξ χωρίς προφυλακτικό αυξάνει τον κίνδυνο κολπίτιδας!

Το σεξ χωρίς προφυλακτικό διαταρράσσει την μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου και οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηριακών στελεχών που συσχετίζονται περισσότερο με ανεπιθύμητες λοιμώξεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα. Οι πιθανότητες εμφάνισης λοίμωξης είναι ακόμη μεγαλύτερες όταν κάνετε one-night stand.

Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλεί ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, αλλά όχι πόνο ή κνησμό. Οι εκκρίσεις μπορεί να είναι λευκές ή γκρίζες, λεπτές και υδαρείς, και να έχουν οσμή ψαριού. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως αντιβιοτικά ή ένα τζελ που εφαρμόζεται μέσα στον κόλπο.
Μελέτη που πραγματοποίησαν αυστραλοί επιστήμονες σε 52 γυναίκες, συσχετίζοντας τη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και τη χρήση ή μη προφυλακτικού, διαπίστωσαν δραστική αύξηση των λοιμώξεων με τη μη χρήση προφυλακτικού. Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης έδειξε ότι το σεξ χωρίς προφυλακτικό με ένα νέο σύντροφο αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα δύο επικίνδυνων βακτηρίων: του Gardnerella vaginalis και του Lactobacillus iners.
Η Lenka Vodstrcil, ερευνήτρια στο κέντρο σεξουαλικής υγείας του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι πολλά βακτήρια είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, ακριβώς όπως και κάθε άλλο ΣΜΝ. Ο Δρ Janneke van de Wijgert, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, έχει αποκαλέσει το σεξ με ένα νέο σύντροφο «μικροβιακή επίθεση στον κόλπο», σύμφωνα με το New Scientist.
Οι ερευνητές που ασχολούνται με τη σεξουαλική υγεία συμφωνούν ότι το στέλεχος L. crispatus είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας του κόλπου.
Αυτό βοηθά την περιοχή να διατηρεί ένα υγιές pH, ενώ καταπολεμά τα βακτήρια, τους μήκυτες και τους ιούς πριν εγκαθιδρυθούν. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα L. crispatus έχουν μικρότερο κίνδυνο για όλες τις λοιμώξεις - συμπεριλαμβανομένου του HIV.

Στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικό χάπι με προγεστερόνη, εμφάνισαν σταθεροποίηση της χλωρίδας του κόλπου και άρα μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης λοίμωξης.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου