Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος μέσα στον οποίο μπορεί κανείς να ερωτευτεί

Τον /την είδατε μία φορά και από τότε έχει κάνει κατάληψη στο μυαλό σας. Τελικά υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά και ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος μέσα στον οποίο μπορούμε να ερωτευτούμε;
Ναι, αρκεί να έχουμε τα μάτια της καρδιάς μας ανοιχτά. Έρχεται και μας βρίσκει για να ανατρέψει τα στερεότυπα, τις πεποιθήσεις και τους αυτοπεριορισμούς μας, και μόνο τότε είναι  αληθινός και ολόκληρος.
Οι έρευνες δίνουν στοιχεία, νούμερα και στατιστικές που αποδεικνύουν ότι ένα ποσοστό, που, ανάλογα με το δείγμα, μπορεί να φτάσει και το 50% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν, έχουν ερωτευτεί έστω και μία φορά με την πρώτη ματιά.
Είναι αυτή η αδιόρατη έλξη του σώματος και της ψυχής που σε προκαλεί στην ανακάλυψη του άλλου αλλά και του εαυτού σου. Οι αισθήσεις εγείρουν και οδηγούν αυτή την έλξη και τότε η φωνή, η μυρωδιά, το άγγιγμα, το βλέμμα γίνονται βέλη στο τόξο του έρωτα. Όλοι, φυσικά, ξέρουμε ότι τα μάτια είναι αυτά που μιλούν τη μυστική γλώσσα του έρωτα πολύ πριν ειπωθεί οτιδήποτε με τα λόγια. 
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι ερωτευμένοι έχουν βρει τον τρόπο να μιλούν χωρίς λόγια, ακόμα και σε εποχές που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο και να εκφραστούν ελεύθερα.
Αλλά και σήμερα, στα πιο απελευθερωμένα χρόνια του έρωτα, τα μάτια εξακολουθούν να είναι το πιο δυνατό μέσο επικοινωνίας των συναισθημάτων μας, ενώ είναι γνωστό ότι μία ματιά αρκεί για να ξεκινήσει το ερωτικό παιχνίδι.
Σύμφωνα μάλιστα με το Syracuse University, χρειαζόμαστε μόλις ένα πέμπτο του δευτερολέπτου για να ερωτευτούμε, ενώ έρευνα του Florida State University επισημαίνει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται από λίγα δευτερόλεπτα έως δύο τρία λεπτά για να αποφασίσει αν κάποιος μπορεί να είναι το ιδανικό ταίρι. 
Με βάση τον χαρακτήρα, το φύλο, την ηλικία και πολλούς άλλους παράγοντες, έχουν γίνει πολυάριθμες έρευνες που διαφοροποιούν τους ανθρώπους ως προς το πώς βιώνουν την αρχή του έρωτα.
Υπάρχουν βέβαια και όσοι αντιστέκονται ή αγνοούν την αρχική αυτή πρόσκληση για τον χορό του έρωτα και χρειάζονται χρόνο για να εμπιστευτούν τη διαίσθησή τους ή να στοιχειοθετήσουν με τη λογική τους ότι τους αγγίζει η παράλογη δύναμη του έρωτα. Πίσω από κάθε αντίσταση μπορεί να κρύβεται μια λογική λίστα αξιολόγησης του άλλου, που συμπληρώνει όλα τα κουτάκια του ιδανικού συντρόφου, αλλά και ένας παράλογος μαγνήτης, που μας κάνει να ερωτευόμαστε το διαφορετικό, το συμπληρωματικό ή απλώς την ίδια όψη της άλλης πλευράς.
Ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι γράφει: «Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες και αγάπη να ερωτεύεσαι τις διαφορές». Στο βιβλίο του Να βλέπεις στον έρωτα υποστηρίζει ότι, στην πραγματικότητα, στον έρωτα « δεν πρέπει να κλείνω τα μάτια για να μην βλέπω πώς ακριβώς είσαι, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να σε κοιτάξω, να σε δω, να μάθω ποιος είσαι και να σου ζητήσω να ανοίξεις κι εσύ τα μάτια για να με δεις και να ξέρεις ποιος είμαι, να δεις τον πραγματικό άνθρωπο που έχω μέσα μου και να μου επιτρέψεις να δω τον πραγματικό άνθρωπο που έχεις μέσα σου». 
Σύμφωνα με Αμερικανική έρευνα το 38% δεν ερωτεύονται με την πρώτη ματιά, αλλά με τη δεύτερη ή την τρίτη, ενώ άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον, υποστηρίζει ότι οι άντρες λαβώνονται πρώτοι από τα «βέλη» του έρωτα. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 48% των ανδρών δήλωσε πως έχει ερωτευτεί με την πρώτη ματιά τη σύντροφό του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν 28%.

Από το βιβλίο «ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ; και άλλες 99 ερωτήσεις 
για τον έρωτα», της Φλώρας Κασσαβέτη.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου