Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

«Σφαγή» για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες: Φωτιά τα νέα ασφάλισ

PROTOTHEMA

Οικονομία

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τον «θάνατο του εμποράκου»

«Σφαγή» για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες: Φωτιά τα νέα ασφάλιστρα του Κατρούγκαλου

«Σφαγή» για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες: Φωτιά τα νέα ασφάλιστρα του Κατρούγκαλου
548
SHARES

Διπλασιάζονται και για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ - Στα υψηλά εισοδήματα η αύξηση φτάνει και το 223% - Γλιτώνουν μόνο όσοι βγάζουν έως 10.000 ευρώ

Σε συναγερμό  βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς  με το νέο ασφαλιστικό, ακόμη και όσοι δηλώνουν εισόδημα μόλις 20.000 ευρώ το χρόνο, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν υψηλότερες  εισφορές στον ΟΑΕΕ σε σχέση με το ασφάλιστρο που πληρώνουν σήμερα.  Όσο μεγαλώνει το ύψος του εισοδήματος, τόσο πολλαπλασιάζεται η επιβάρυνση.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματικών με εισόδημα 70.000 ευρώ ετησίως αυξάνονται  έως και 223% . Δηλαδή, ο επαγγελματίας που ανήκει σήμερα στην ανώτατη κλάση του ΟΑΕΕ και πληρώνει για ασφάλιστρα σύνταξης και υγείας περίπου 7.000 ευρώ το χρόνο, αν υιοθετηθεί η πρόταση Κατρούγκαλου θα πληρώνει 18.000 ετησίως. 

Η αλλαγή ευνοεί μόνο τους επαγγελματίες με μπλοκάκια και χαμηλές αμοιβές που επιβαρύνονται σήμερα δυσανάλογα καταβάλλοντας ασφάλιστρο 245 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, ένας επαγγελματίας στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του που δηλώνει   καθαρά κέρδη (πραγματικά ή προϊόν φοροδιαφυγής) κάτω από 9.600 ευρώ ετησίως, ευνοείται  αφού έχει την ευκαιρία να καταβάλλει στον ΟΑΕΕ, το μικρότερο ασφάλιστρο ύψους 117 ευρώ το μήνα. Από την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα (μεταξύ αυτών και τους πιο ειλικρινείς των φορολογουμένων), η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών. 

Για παράδειγμα , ο ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα είναι ασφαλισμένος 10 χρόνια στον ΟΑΕΕ, στην 5η κατηγορία, πληρώνει 4464 ετησίως  ανεξάρτητα από το εισόδημά του.  Με την αλλαγή του καθεστώτος που προβλέπει οι εισφορές να βασίζονται στο πραγματικό εισόδημα, αν δηλώσει μηδενικό εισόδημα γιατί έκλεισε το μαγαζί του λόγω της κρίσης , θα υποχρεωθεί να καταβάλει στον ΟΑΕΕ το ένα τρίτο ,περίπου 1895 ευρώ. 

Η αλλαγή είναι προς το συμφέρον όσων δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Ωστόσο αν το εισόδημα ( πραγματικό η δηλωθέν ψευδώς) πλησιάσει τα 20.000 ευρώ , αρχίζει η επιβάρυνση. Για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος στην 5η κατηγορία , που πλήρωνε 4464 ευρώ ετησίως, αν δηλώσει εισόδημα 20.000 ευρώ , θα υποχρεωθεί να πληρώσει 4.790 ενώ αν δηλώσει εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πληρώσει 8.085, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια.
ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ και επιμελητήρια θα συναντηθούν μετά τις 11 πμ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με αίτημα  τη μείωση των συντελεστών και του πλαφόν που εξοντώνουν τους επαγγελματίες. 

Εκτός από της εισφορές υπέρ της σύνταξης, το νομοσχέδιο προβλέπει και την επιβάρυνση του ασφαλίστρου υπέρ υγείας. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 90 ευρώ το μήνα για υγειονομική περίθαλψη, από την 1/1/2017 θα πληρώνει 115 ευρώ. 

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, στον ΟΑΕΕ πληρώνει ένας στους δύο επαγγελματίες. Αν οι εισφορές υπερδιπλασιαστούν είτε θα αυξηθεί η εισφοροδιαφυγή είτε η φοροδιαφυγή καθώς οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να αποκρύπτουν το πραγματικό τους εισόδημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του ασφαλιστικού οι ελεύθεροι επαγγελματίες  αλλά και οι ασφαλισμένοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί στο ΕΤΑΑ θα καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα,  από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. 

•Η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων, των κατ’επάγγελμα αγροτών καθώς και των λοιπών κατηγοριών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53 και 54, ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους, (586 x 6,95% = 40,73 € min & 407,33 max μηνιαίως) όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 53, βαρύνει εξολοκλήρου τους ασφαλισμένους και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος και ποσοστό 0,50 % για παροχές σε χρήμα. (άρθρο 57)

•Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586χ20%= €117 μηνιαίως. (άρθρο 52)

•Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. (άρθρο 52)

Εάν το δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού είναι σήμερα 586,08€ x 10 = 5.860,80€, η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%, δηλαδή δεν μπορεί να υπολείπεται από 5.860,80€ x 20% = 1.172,16€ το μήνα ή 14.065,92€ ανά έτος, για ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 5.860,80€ x 12 = 70.329,60€. Σύμφωνα λοιπόν με τα σημερινά δεδομένα από το 2017, χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα επιβαρυνθούν ετησίως με 14.065,92€ για συνταξιοδοτικές εισφορές και με 4.887,91 για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, που σημαίνει 18.953,83 € συνολικά και αύξηση 223% ή 10.446 € περισσότερα από όσα καταβάλλουν σήμερα εάν πληρώνουν ετησίως 8.508 € στην 14η ανώτατη προαιρετική κατηγορία του ΟΑΕΕ.

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το «Ποτάμι» με την πρόταση Κατρούγκαλου οι επιβαρύνσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πολλαπλασιαστούν, ακόμη περισσότεροι αυτοπασχολούμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία και θα υπάρξει αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής. Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει 38,5% εισφορές επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος (20% εισφορά για κύρια σύνταξη, 7,5% εισφορά για επικουρική σύνταξη και 6,95% εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη, 4% για ΕΦΑΠΑΞ). Αν μετά την αφαίρεση των εισφορών, προστεθεί 26% φορολόγηση, τότε έχουμε ένα εξωπραγματικό 54,5% των εσόδων του αυτοαπασχολούμενου να πηγαίνει στο κράτος. Χωρίς μάλιστα να έχουμε υπολογίσει τις έκτακτες εισφορές, την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος!» 

Ο πρόεδρος της  ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης  που θα συναντηθεί  με τον πρωθυπουργό για να του παραδώσει τις προτάσεις της συνομοσπονδίας και να ζητήσει αποσαφηνίσεις για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματικών δήλωσε «Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων. Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει "το μη χείρο βέλτιστο". Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη  μετρήσιμη επιβάρυνση, φαίνεται να είναι τελικά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου.

Βεβαίως δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεση μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και προτείνουμε τη ορθολογική κλιμάκωση του από τον υπερβολικό δεκαπλασιασμό. Δεν κρύβουμε την απογοήτευση μας για το γεγονός ότι το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι κάθε δυνατή διάσωση των συντάξεων και κυρίως ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών. Η ΕΣΕΕ μπορεί να δεχθεί την αύξηση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών, αλλά δεν δέχεται τις υπερβολές στον υπολογισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Σίγουρα απαιτούνται λεπτομερείς διευκρινήσεις και ερμηνείες στη πρακτική εφαρμογή ενός κυριολεκτικά νέου Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο πολύ λίγα κοινά έχει με το εν ισχύ εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και από όλα όσα γνωρίζουμε.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου