Η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης σύμμαχος του επαγγελματία στη σύγχρονη κοινωνία
Οι ιστορίες είναι γνωστές. Επιτυχημένος γιατρός με πολλά χρόνια εμπειρία στην πλάτη του, κάνει ένα λάθος εν ώρα εργασίας με αποτέλεσμα ο ασθενής του να αποβιώσει. Αυτό το λάθος του, του κοστίζει εκτός από τη φήμη του, και έναν πακτωλό χρημάτων το οποίο τον καταστρέφει και οικονομικά.
Επιχειρηματίας με τυροκομικά προϊόντα προμηθεύει την αγορά με χαλασμένο τυρί λόγω λάθους στη γραμμή παραγωγής του. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί δυσαρεστημένοι πελάτες που ζητάνε τα χρήματά τους πίσω όπως και σειρά από αγωγές και μηνύσεις για τροφικές δηλητηριάσεις.
Τέλος, εργοστασιάρχης στην επαρχία που διατηρεί μονάδα κλωστοϋφαντουργίας και απασχολεί 100 εργάτες βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα εργατικό ατύχημα που στοιχίζει τη ζωή σε έναν υπάλληλό του. Η οικογένεια του θανόντος απαρηγόρητη ζητά εξηγήσεις για τα αίτια τραγικού γεγονότος ενώ κινείται και νομικά εναντίων του.
Όλες αυτές οι ιστορίες είναι πιθανό να συμβούν σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου όλα εξελίσσονται τόσο γρήγορα και με ταχύτητα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο κάθε επαγγελματίας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Έτσι η κοινωνία συνεχίζει απρόσκοπτα να εκσυγχρονίζεται με σκοπό να κάνει τη ζωή του ανθρώπου ευκολότερη.
Πώς όμως οι επαγγελματίες στα παραπάνω παραδείγματα θα μπορούσαν να γλιτώσουν έστω την οικονομική καταστροφή από τα ατυχήματα στα οποία φέρουν ευθύνη;
Ένας τρόπος θα ήταν να κρατάνε στην άκρη ένα σημαντικό ποσό από τα κέρδη τους σε περίπτωση που τα χρειαστούν. Έτσι όμως – ειδικά στα δύο τελευταία παραδείγματα – θα έπρεπε να δεσμεύουν κεφάλαια αντί να τα επενδύουν στις επιχειρήσεις τους με σκοπό να τις αναπτύξουν. Καθόλου παραγωγικό. Γι’ αυτόν το λόγο υπάρχει η Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης η οποία θωρακίζει τον επαγγελματία από τις κακοτοπιές στις οποίες μπορεί να εκτεθεί εν ώρα εργασίας.
Τι κάνει η ασφάλεια αστικής ευθύνης; Η Ασφάλεια αστικής ευθύνης χωρίζετε σε:
- γενικές καλύψεις (κατασκευαστών, ξενοδόχων, βιομηχανικών κινδύνων και λοιπών καλύψεων),
- εργοδοτικές καλύψεις (αναλυόμενη σε κατασκευαστών, ξενοδόχων, βιομηχανικών κινδύνων και λοιπών καλύψεων) &
- Λοιπές καλύψεις (που περιλαμβάνουν Ευθύνη προϊόντος, Επαγγελματική, Στελεχών Διοίκησης, Κλινικές δοκιμές και Περιβαλλοντική)
Και καλύπτει τον οικονομικό αντίκτυπο μιας ζημιάς (σωματικής βλάβης ή και υλικής ζημιάς) που θα προκαλέσει ο ασφαλισμένος σε τρίτο και υποχρεούται να την αποκαταστήσει.
Πόσο λοιπόν είναι το μέσο κόστος κάλυψης των ζημιών στα παραδείγματα που προαναφέραμε; (σύμφωνα με μελέτη της ΕΑΕΕ για την Γενική Αστική Ευθύνη 2014)
Στην περίπτωση του ιατρού, το συμβόλαιο Επαγγελματικής Αστικής ευθύνης που θα έπρεπε να έχει – και που πλέον όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία ζητάνε – θα του κόστιζε ετησίως κατά Μ.Ο. 291 ευρώ*.
Στη δεύτερη περίπτωση, αυτής του χαλασμένου προϊόντος, ο επιχειρηματίας προκειμένου να είναι καλυμμένος θα έπρεπε να έχει Αστική Ευθύνη Προϊόντος η οποία θα του κόστιζε ετησίως κατά Μ.Ο. 4.170 ευρώ*.
Και τέλος στην Τρίτη περίπτωση, αυτή του εργατικού ατυχήματος, ο εργοστασιάρχης θα έπρεπε να έχει Εργοδοτική Ευθύνη – Βιομηχανικού κινδύνου η οποία θα του κόστιζε ετησίως κατά Μ.Ο. 726 ευρώ*.
Βλέποντας τα ανωτέρω παραδείγματα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα ποσά τα οποία κατά Μ.Ο. απαιτούνται προκειμένου να καλύψουν τους κινδύνους στους οποίους απευθύνονται είναι αμελητέα μπροστά στον όγκο των ζημιών που καλύπτουν. Ζημιές που πολλές φορές δεν μπορούν καν να κοστολογηθούν όπως είναι ένας αιφνίδιος θάνατος από εργατικό ή επαγγελματικό ατύχημα.
Επικοινωνήστε με τον Ασφαλιστή σας και μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες.
*Οι Μ.Ο. (Μέσοι Όροι) διαμορφώθηκαν βάσει της μελέτης για τη Γενική Αστική Ευθύνη του 2014 από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου