Ελβετικός δάκτυλος στις ευρωαγορές - Πρόβλημα για τους Έλληνες δανειολήπτες (upd)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) αιφνιδίασε σήμερα τις αγορές ανακοινώνοντας ότι διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ, τερματίζοντας έτσι ένα μέτρο που υιοθέτησε το 2011 για να προστατέψει την οικονομία της χώρας. η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην άνοδο των ευρωαγορών, ενώ επηρέασε και τα commodities με τα βιομηχανικά μέταλλα (κυρίως χαλκός) να σημειώνουν ράλι, εν όψει και της αναμενόμενης απόφασης της ΕΚΤ για το περίφημο QE.
Έναντι του ευρώ το ελβετικό φράγκο σημειώνει ράλι 33% στα 1,1170 ευρώ, ενώ έναντι του δολαρίου κερδίζει 31% στα 1,2888 δολ. μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.
Η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ μπήκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2011 για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προσφερθεί στήριξη στους εξαγωγείς της χώρας.
Την ίδια στιγμή η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι χαμηλώνει το επιτόκιο στα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως κατά 50 μονάδες βάσης στο −0,75% και μετακινεί το εύρος στόχου για το Libor τριών μηνών περαιτέρω σε αρνητική περιοχή, στο –1,25% και −0,25%, από −0,75% και 0,25% προηγουμένως.
Η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία εισήχθη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εξαιρετικής υπερτίμησης του ελβετικού φράγκου και εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές, αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Αυτό το έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστάτεψε την ελβετική οικονομία από σοβαρή βλάβη, προσθέτει. Αν και το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η υπερτίμηση έχει μειωθεί στο σύνολο της από την εισαγωγή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η οικονομία ήταν σε θέση μα επωφεληθεί από αυτή τη φάση για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.
Το τελευταίο διάστημα οι αποκλίσεις μεταξύ των νομισματικών πολιτικών στις μεγαλύτερες νομισματικές περιοχές έχουν αυξηθεί σημαντικά – μια τάση η οποία αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και αυτό, με τη σειρά του, έχει προκαλέσει το ελβετικό φράγκο να αποδυναμωθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Σε αυτές τις συνθήκες, η SNB κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιβολή και η διατήρηση της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας για το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ δεν είναι πλέον δικαιολογημένη.
Η SNB χαμηλώνει τα επιτόκια σημαντικά για να διασφαλίσει ότι η διακοπή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν θα οδηγήσει σε μια ακατάλληλη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών. Η SNB θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον. Εάν είναι απαραίτητο, θα παραμένει ενεργή στην αγορά του συναλλάγματος για να επηρεάσει τις νομισματικές συνθήκες, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πρόβλημα για τους Έλληνες δανειολήπτες
Η κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στους περίπου 65.000 εγκλωβισμένους δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό δάνειο με το ελβετικό νόμισμα, καθώς αυτομάτως και το άληκτο Κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15% σε μία περίοδο μάλιστα που η κρίση στη χώρα μας έχει πλήξει σημαντικά τα εισοδήματα τους.
Αναμένεται απ' τον επόμενο μήνα κιόλας σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους ενώ ήδη από τραπεζικά στελέχη εκφράζεται ο φόβος για κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κόκκινων δανείων σε φράγκο.
Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κάνει την εμφάνισή τους το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2% - 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% - 5%. Την ίδια περίοδο (αρχές 2007) η ισοτιμία ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ ήταν στο 1,610 και κάποιος που έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα ωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.
Η οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου, οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να επιβάλει τον Σεπτέμβριο του 2011 πλαφόν στην ισοτιμία του νομίσματος σε σχέση με το ευρώ στο 1,20 και έκτοτε όσοι είχαν πάρει ήδη δάνειο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σταθεροποίηση της οφειλής τους, παρά το γεγονός ότι συνέχισαν να καταβάλλουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου