Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Καταναλωτές online... με το μέλλον

Καταναλωτές online... με το μέλλον

«E» 19/10

Οσο περνούν τα χρόνια, οι... παραδοσιακές συναλλαγές και πληρωμές των Ελλήνων μέσω των τραπεζικών γκισέ αρχίζουν να δίνουν τη θέση τους στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, δηλαδή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωνα, τα οποία αξιοποιούν στο έπακρο τη δύναμη του Διαδικτύου.

Text SizeΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Καταναλωτές online... με το μέλλον
Δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξης που γνωρίζουν οι λεγόμενες «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές, της ολοένα και μεγαλύτερης ταχύτητας των δικτύων, της κινητικότητας που χαρακτηρίζει το καταναλωτικό κοινό αλλά και της διεθνοποίησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί «βλέπουν» το μέλλον προσφέροντας νέα προϊόντα και λύσεις τραπεζικής προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες στο ηλεκτρονικό τραπεζικό κανάλι.

Ηλεκτρονικό εμπόριο
Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι ο τζίρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που καθιστά αναγκαία και την προσαρμογή των τραπεζών στα νέα δεδομένα, καθώς η αντικαταβολή παραμένει η βασική οδός πληρωμής για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πέρυσι ο τζίρος των ηλεκτρονικών καταστημάτων στην Ελλάδα ανήλθε σε 3,5 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. το 2012, ενώ φέτος αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 4 δισ. ευρώ.
Το Ιnternet banking αποκτά όλο και περισσότερους χρήστες (με τους ενεργούς να πλησιάζουν πλέον τα 2 εκατομμύρια άτομα), καθώς οι νέες γενιές είναι πολύ εξοικειωμένες με την τεχνολογία σε σχέση με τις παλαιότερες, ενώ το επόμενο μεγάλο «βήμα» αφορά τις πληρωμές μέσω των «έξυπνων» τηλεφώνων (smartphones) χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες κάρτες «ανέπαφων» συναλλαγών.
Πρόκειται για το νέο «trend» της αγοράς για το οποίο συνεργάζονται οι τράπεζες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι εταιρείες τεχνολογίας πληρωμών (MasterCard, Visa Europe). Για την ώρα αυτές οι συναλλαγές βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο στη χώρα μας και ισχύει για μικρές αγορές, ενώ πραγματοποιούνται περνώντας απλά τα «ψηφιακά πορτοφόλια» (mobile wallets) από τα μηχανήματα ανέπαφων συναλλαγών, όπου αυτά έχουν τοποθετηθεί.
Βέβαια, ρόλο-κλειδί στην περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τραπεζικής παίζει το επίπεδο ασφάλειας που διέπει το περιβάλλον των συναλλαγών. Οι τεχνολογικά εξελιγμένες μέθοδοι που εφαρμόζονται για την πιστοποίηση της ταυτότητας της τράπεζας αλλά και του χρήστη, σε συνδυασμό με τις απειλές ή ακόμη και τις ηλεκτρονικές «επιθέσεις», αφορούν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν με... πειστικό τρόπο.
Αναφορικά με το Ιnternet banking το οποίο αποτελεί και τον πλέον διαδεδομένο σύγχρονο τρόπο συναλλαγών, το μεγάλο «ατού» του είναι η χρήση του 24 ώρες το 24ωρο από το σπίτι, το γραφείο, καθ' οδόν, ακόμη και από το εξωτερικό, με μηδενικές ή πολύ χαμηλές χρεώσεις. Εκτός από την πληροφόρηση που δίνει στον κάθε χρήστη για τους λογαριασμούς, τις πιστωτικές κάρτες ή το δάνειό του, προσφέρει κυρίως τη δυνατότητα για διενέργεια συναλλαγών οι οποίες αφορούν μεταφορές/εμβάσματα, πληρωμές Δημοσίου/εταιρειών, χρηματιστηριακές συναλλαγές, πάγιες εντολές κ.ά.
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ασφάλειας, το Ιnternet banking δίνει τη δυνατότητα για αλλαγή του κωδικού (password), κλείδωμα της συσκευής i-code και τη σύνδεση/αποσύνδεση λογαριασμών, χρηματιστηριακών κωδικών κ.ά.
Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδύνευαν το κύρος τους, γι΄ αυτό και έχουν πραγματοποιήσει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην ασφάλεια των συστημάτων τους, με αυστηρές προδιαγραφές και με βάση τα διεθνή πρότυπα. Η διασφάλιση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω Internet είναι η πρώτη τους μέριμνα στην παροχή των υπηρεσιών αυτών και αφορά τόσο την προστασία των προσωπικών στοιχείων των χρηστών όσο και το απόρρητο και απαραβίαστο των συναλλαγών.
Η μεγαλύτερη απόδειξη της εμπιστοσύνης των πελατών είναι ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των χρηστών των υπηρεσιών i-bank Internet/Phone/Mobile Banking. Παράλληλα, οι τράπεζες παρακολουθούν διαρκώς τις εξελίξεις σε θέματα ασφάλειας και εφαρμόζουν τις πιο προηγμένες μεθόδους διασφάλισης των συναλλαγών. Μία από τις μεθόδους αυτές είναι και η καθιέρωση των κωδικών μιας χρήσης που παράγονται από τη συσκευή i-code, που αποτελεί την πιο πρωτοποριακή μέθοδο διασφάλισης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • 4 δισ. € υπολογίζεται να φτάσει φέτος ο τζίρος των ηλεκτρονικών καταστημάτων από 3,5 δισ. πέρυσι και 2,9 δισ. το 2012.
  • 56 % έχουν αυξηθεί μέσα στην τελευταία διετία οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν την πιστωτική τους κάρτα για εξόφληση αγορών μέσω Ιντερνετ, γεγονός που αποδεικνύει πως όλο και περισσότεροι θεωρούν πλέον ασφαλείς τις συναλλαγές αυτές.
  • 2 εκατ. είναι οι ενεργοί χρήστες του Ιnternet banking στη χώρα μας.
e-BANKING
Επτά έξτρα φίλτρα στις... παρατράπεζες
Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, πέραν των μέτρων που λαμβάνουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι χρήστες e-banking θα πρέπει:
  • Να μην αποκαλύπτουν ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς κωδικούς τους.
  • Σε περίπτωση που υποπτεύονται διαρροή του κωδικού πρόσβασής τους να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζά τους.
  • Να αγνοούν ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά στοιχεία ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε άγνωστες ιστοσελίδες.
  • Να γνωρίζουν ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται για κανέναν λόγο να ζητήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου.
  • Δεν θα πρέπει να συνδέονται με την ιστοσελίδα της τράπεζάς τους μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail.
  • Να αναζητούν στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής το εικονίδιο με το λουκέτο μέσω του οποίου μπορούν ανοίγοντάς το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζάς τους.
  • Να ρυθμίζουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιούν, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα.


ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου