20 Φεβρουαρίου 2015
Από τον Κλέαρχο Πεφάνιο*
Στο Συνέδριο Lamp της Gama το 2008, στο San Fransisco , παρακολουθώντας την ομιλία του τότε προέδρου της Gama Ed Deutschlander, άκουσα μια ιστορία που αιχμαλώτισε την καρδιά και το μυαλό μου, την οποία και θα ήθελα σήμερα να μοιραστώ μαζί σας.
Είναι μια ιστορία που μου δίδαξε την θαυμαστή ικανότητα που έχουμε όλοι μέσα μας, να μπορούμε να υλοποιούμε σπουδαία έργα όταν έχουμε ένα σκοπό, όταν έχουμε μια αποστολή μεγαλύτερη από τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες. Θα σας πω την ιστορία ενός φτωχού αγρότη από την Γαλλία που με τη ζωή του έφτασε να επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Ο αγρότης λεγόταν Ζεράρ Μπουφιέ και στη ζωή του αποφάσισε να αφήσει έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που βρήκε. Αποφάσισε να ζήσει μια ζωή με νόημα, σκοπό και σημασία. Σήμερα, 60 χρόνια μετά το θάνατό του, επηρεάζει ακόμη την ανθρωπότητα. Ακούστε λοιπόν την ιστορία του. Ο Μπουφιέ είχε ένα μικρό αγρόκτημα στην βόρεια Γαλλία. Η ζωή του περιστρεφόταν γύρω από τη γη του, τη γυναίκα του και το μοναχογιό του.
Εργαζόταν σκληρά και ήταν πολύ ικανοποιημένος με την απλή ζωή του. Η μοίρα του όμως, αποδείχτηκε σκληρή. Με τραγικό τρόπο, έχασε το γιο του και λίγο αργότερα, τη γυναίκα του. Μη μπορώντας να συνεχίσει να μένει στο αγρόκτημα χωρίς εκείνους, αποφάσισε να ψάξει ένα μέρος μοναξιάς, για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Μετά από αρκετή περιπλάνηση, βρέθηκε στη πιο έρημη και ορεινή περιοχή της Γαλλίας.
Αν και είχε πληγωθεί από την απώλεια της οικογένειας του, ήταν ένας καλός και χαρισματικός άνθρωπος. Αποφάσισε ότι μόνο αν αφιερωνόταν σε ένα σκοπό θα μπορούσε να επιβιώσει μετά από αυτό που του είχε συμβεί. Έτσι, με το δικό του τρόπο, μετέτρεψε τον πόνο και τη θλίψη σε δημιουργία. Καθώς κοιτούσε τις ορεινές περιοχές, έβλεπε ότι αυτές πέθαιναν από την έλλειψη δέντρων. Το μόνο που μπορούσε να διακρίνει στο γυμνό βουνό ήταν μια βελανιδιά.
Τότε λοιπόν, αποφάσισε να θεραπεύσει το έδαφος φυτεύοντας δέντρα. Άρχισε έτσι κάθε μέρα να μαζεύει βελανίδια, τα αποθήκευε και την επόμενη τα έπαιρνε μαζί του και με μεγάλη προσοχή τα φύτευε με το μπαστούνι του, βαθιά μέσα στη γη.
Άρχισε να κάνει αυτή τη δουλειά το 1919. Κάθε μέρα, φύτευε 100 δέντρα. Τα πρώτα τρία χρόνια, φύτεψε συνολικά 100.000 δέντρα... Από αυτά, μόνο τα 20.000 έβγαλαν ρίζες. Και απο αυτά, μόνο τα μισά επιβίωσαν και έγιναν ψηλές βελανιδιές. Ακόμη και με αυτά τα ποσοστά, η προσπάθεια είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα: Δέκα χιλιάδες δέντρα εμφανίστηκαν εκεί που δεν υπήρχε τίποτα. Ο Ζεράρ Μπουφιέ συνέχισε να φυτεύει δέντρα μέχρι τη μέρα που πέθανε. Για 37 ολόκληρα χρόνια φύτευε τουλάχιστον 100 δέντρα την ημέρα. Καθώς τα δέντρα αναπτύσσονταν, η φύση ενίσχυε το θαύμα του. Περνώντας τα χρόνια, εκεί που κάποτε υπήρχε ερημιά, πλέον βρισκόταν ένα τεράστιο θαυμάσιο δάσος, με ρυάκια και βλάστηση, γεμάτο νέα ζωή. Τα 1.5 εκατομμύριο βελανίδια που φύτεψε με το χέρι, μετατράπηκαν σε ένα δάσος με περισσότερα από 135.000 δέντρα.
Το Γαλλικό κράτος αποφάσισε να προστατεύσει αυτό το δάσος. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν νέα χωριά, με νέες οικογένειες, πολλά παιδιά, σχολεία και αγροκτήματα. Μέχρι το θάνατο του Ζεράρ το 1957, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν μετακομίσει στο δάσος του. Σε ένα έρημο τοπίο, είχε γεννηθεί και υπάρχει ακόμη, ένας ολόκληρος νέος κόσμος. Απο τα χέρια ενός μόνο ανθρώπου, που φύτεψε μόνος του 135.000 δέντρα! 135.000 δέντρα! Μπορείτε να αντιληφθείτε το μεγαλείο αυτής της προσπάθειας;... Όταν άκουσα αυτή την συγκλονιστική ιστορία δε μπορούσα να μη σκεφτώ τις ομοιότητες που έχει με τη δουλειά μας. Το τοπίο στην αγορά μας τα τελευταία χρόνια φαίνεται το ίδιο γυμνό, με αυτό που αντίκρισε ο Ζεράρ όταν ανέβηκε πληγωμένος στο βουνό. Κρίση, οικονομικά προβλήματα και υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου. Όλα αυτά, έχουν οδηγήσει πολλούς από εμάς, να υποχωρήσουν στις δικές τους ορεινές περιοχές, για να σκεφτούν το μέλλον τους. Λένε ότι οι δυσκολίες χτίζουν και αποκαλύπτουν το χαρακτήρα.
Περάσαμε πολλές αντιξοότητες τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, οι οποίες αποκάλυψαν το χαρακτήρα μας και αφύπνισαν τα ταλέντα και τις ανησυχίες μας. Είμαστε πιο ώριμοι από ποτέ, πιο συνειδητοποιημένοι αλλά και πιο ενωμένοι για να αλλάξουμε την αγορά μας, προσφέροντας περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στην κοινωνία μας. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε στο κόσμο το χαρακτήρα που έχει η ασφαλιστική βιομηχανία, το χαρακτήρα που έχουμε όλοι εμείς, προσφέροντας κάτι που να έχει νόημα και σκοπό . Η αποστολή μας πρέπει να είναι κάτι μεγαλύτερο από το «να κερδίζω χρήματα» ή «να πουλάω ασφάλειες». Η αποστολή είναι κάτι ανώτερο, μία άλλη αρετή που μας δίνει δύναμη και έμπνευση να κατεβούμε από τις δικές μας ορεινές περιοχές και να μπούμε στην μάχη της προσφοράς και της δημιουργίας.
Ο σκοπός που βρίσκεται πίσω από τις δραστηριότητες είναι που δίνει νόημα στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή. Η απόκτηση χρημάτων, δεν μπορεί να είναι από μόνη της αποστολή, αλλά κάτι που μπορείς να πετύχεις ικανοποιώντας αποτελεσματικά ένα ευγενή σκοπό. Θυμάμαι μικρός στο σχολείο ένα τραγουδάκι που λέγαμε και μας έδινε δύναμη να ονειρευτούμε κάτι καλύτερο για το μέλλον μας: …σχέδιο λαμπρό βάλε για σκοπό… Όταν έχεις ένα λαμπρό σχέδιο για σκοπό, ουσιαστικά βρίσκεις τη δύναμη να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο και δυσκολία. Βρίσκεις το κουράγιο και την πειθαρχία που απαιτούνται για να το υλοποιήσεις.
Ο Ζεράρ είχε δύσκολο δρόμο να διαβεί γεμάτο εμπόδια και κακοτοπιές. Υπήρξαν απότομοι και δύσκολοι λόφοι και έπρεπε να βρει τη σωστή θέση για να φυτέψει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος στη σπορά και την ανάπτυξη της καριέρας μας. Και εμείς πρέπει να αναρριχηθούμε καθημερινά στους λόφους της οργανωμένης προσέλκυσης υποψηφίων συνεργατών, των συνεντεύξεων, της απόρριψης, της επιλογής, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης τους. Ο χρόνος, οι πόροι, και η ενέργεια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη σπορά είναι τεράστιοι, όμως αποτελούν τα βασικά συστατικά για βιωσιμότητα και επιτυχία. Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την ανάπτυξη των γραφείων μας, μόνο οργανωμένες καθημερινές διαδικασίες. Η δουλειά του Μπουφιέ ήταν απαρατήρητη.
Σχεδόν κανείς δεν γνώριζε, πως αυτό το δάσος αναπτύχθηκε από το τίποτα. Πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι και το δικό μας έργο ίσως να περνάει απαρατήρητο. Είμαστε απαρατήρητοι, καθώς συνεχίζουμε αθόρυβα να επηρεάζουμε και να αλλάζουμε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Ένα βελανίδι φυτεύεται, με κάθε νέο σύμβουλο που προσλαμβάνεται, με κάθε συμβόλαιο που πωλείται και με κάθε πελάτη που εξυπηρετείται.
Σήμερα που μιλάμε 15.000 σύμβουλοι από όλη την αγορά μας, έχουν επιδράσει σε περίπου 2.500.000 κατόχους συμβολαίων ζωής. Αν καταφέρουμε σαν κλάδος τα επόμενα χρόνια να φυτέψουμε άλλα τόσα συμβόλαια, μέσα στα ελληνικά σπίτια θα έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο οικονομικό θαύμα ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους Έλληνες. Με κάθε βελανίδι που φύτευε ο Ζεράρ και με τη φροντίδα που έδειχνε προς το έδαφος, έβαζε όλα τα απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία.
Κι εμείς με τη σειρά μας ως επικεφαλής δικτύων οφείλουμε, με μεθοδικότητα και φροντίδα, να θέσουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία όλων όσων βάλαμε στη δουλειά και των οποίων έχουμε την ευθύνη. Μια ομάδα, ένας οργανισμός, ακόμη και μια ολόκληρη αγορά μπορεί να γίνει η καλύτερη έκδοση του εαυτού της, όταν οι άνθρωποι που την καθοδηγούν προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, έναν ορισμό για την ευτυχία που κάποτε είχα ακούσει και χαράχτηκε μέσα μου: Ζήσε όπου θέλεις, με αυτούς που αγαπάς, κάνοντας τη σωστή δουλειά, έχοντας σχέδιο λαμπρό για σκοπό Νοιώθω τυχερός και ευλογημένος γιατί ζω εδώ που θέλω, έχω γύρω μου ανθρώπους που αγαπώ, κάνοντας τη σωστή δουλειά και έχοντας σχέδιο λαμπρό για σκοπό. Είναι τιμή μου που είμαι κομμάτι αυτής της αγοράς.
*O Κλέαρχος Πεφάνιος είναι Αναπληρωτής Γενικος Διευθυντής Agency System και Εκπαίδευσης International Life και Πρόεδρος της Gama Ελλάς. Τo απόσπασμα είναι από την ομιλία του στην ημερίδα της Gama Ελλάς "Leaders Growing Leaders", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13.2.15 σε συνεργασία με τον ΠΣΣΑΣ.
Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.
Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.